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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

TEJEDA, L. et al. Chemical composition, antioxidant capacity and content of phenolic compounds in meals collected in hospitals in Bolivia and Sweden. []. , 27, 4, pp.1009-1016. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2012.27.4.5849.

^len^aThe objective of this study was to evaluate the proximal composition, as well as Total Antioxidant Capacity (TAC) and Total Phenols (TPH) in meals that represent a complex food matrix, from different hospitals in Bolivia and Sweden. Protein, fat, ash, dietary fiber and carbohydrate contents were measured in 29 samples: 20 from two Bolivian hospitals and 9 from the university hospital in Lund, Sweden. The antioxidant capacity was measured by three spectrophotometric methods: the ferric reducing antioxidant power (FRAP) method, the 2, 2'- azinobis-3-ethylbenzotiazoline-6-sulfonic acid (ABTS) method and Total Phenolic Compounds (TPH) using the Folin-Ciocalteu reagent. The results show that fat, protein, carbohydrate and dietary fiber in Bolivian and Swedish hospital meals are following internationally established recommendations. Regarding the main courses, TPH contents in both countries were in the same range. However, TAC and dietary fiber content were higher in Swedish meals than in Bolivian meals and the TAC was far lower, in both cases, in comparison with the value obtained from individual food items reported from literature. The results show that antioxidant levels can be easily overestimated by considering only individual uncooked ingredients. An interesting consideration is, the fiber content in the meals, which can be an important source of antioxidants and non-extractable phenolic compounds.^les^aEl objetivo de este estudio fue evaluar la composición proximal, así como la capacidad antioxidante total (CAT) y los fenoles totales (FT) en alimentos que representan una matriz compleja en diferentes hospitales de Bolivia y Suecia. Se midieron las proteínas, las grasas, la ceniza, la fibra dietética y el contenido en hidratos de carbono en 29 muestras: 20 de dos hospitales bolivianos y 9 del hospital universitario de Lund, Suecia. La capacidad antioxidante se midió mediante tres métodos espectrofotométricos: el método del poder antioxidante reductor férrico (PARF), el método del 2, 2'- azinobis-3-etilbenzotiazolina-6-ácido sulfónico (ABTS) y el de Compuestos fenólicos totales (FT) empleando el reactivo Folin-Ciocalteu. Los resultados muestran que las comidas de los hospitales bolivianos y sueco siguen las recomendaciones internacionales con respecto al contenido de grasa, proteínas, hidratos de carbono y fibra dietética. En cuanto a las comidas principales, el contenido de FT estaba en el mismo rango en ambos países. Sin embargo, la CAT y el contenido de fibra dietética fue superior en las comidas suecas que en las bolivianas y la CAT estaba muy por debajo, en ambos casos, en comparación con el valor obtenido para los alimentos individuales reportado en la bibliografía. Estos resultados muestran que los niveles de antioxidantes pueden sobrestimarse fácilmente si sólo se considera los ingredientes no cocinados. Una consideración interesante es el contenido de fibra en las comidas, que puede ser una fuente importante de antioxidantes y compuestos fenólicos no extraíbles.

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