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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

DIEZ GARCIA, R. W.; SOUZA, A. A.    PROENCA, R. P. C.. Qualifying instrument for evaluation of food and nutritional care in hospital. []. , 27, 4, pp.1170-1177. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2012.27.4.5868.

^len^aEstablishing criteria for hospital nutrition care ensures that quality care is delivered to patients. The responsibility of the Hospital Food and Nutrition Service (HFNS) is not always well defined, despite efforts to establish guidelines for patient clinical nutrition practice. This study describes the elaboration of an Instrument for Evaluation of Food and Nutritional Care (IEFNC) aimed at directing the actions of the Hospital Food and Nutrition Service. This instrument was qualified by means of a comparative analysis of the categories related to hospital food and nutritional care, published in the literature. Elaboration of the IEFNC comprised the following stages: (a) a survey of databases and documents for selection of the categories to be used in nutrition care evaluation, (b) a study of the institutional procedures for nutrition practice at two Brazilian hospitals, in order to provide a description of the sequence of actions that should be taken by the HFNS as well as other services participating in nutrition care, (c) design of the IEFNC based on the categories published in the literature, adapted to the sequence of actions observed in the routines of the hospitals under study, (d) application of the questionnaire at two different hospitals that was mentioned in the item (b), in order to assess the time spent on its application, the difficulties in phrasing the questions, and the coverage of the instrument, and (e) finalization of the instrument. The IEFNC consists of 50 open and closed questions on two areas of food and nutritional care in hospital: inpatient nutritional care and food service quality. It deals with the characterization and structure of hospitals and their HFNS, the actions concerning the patients' nutritional evaluation and monitoring, the meal production system, and the hospital diets. "This questionnaire is a tool that can be seen as a portrait of the structure and characteristics of the HFNS and its performance in clinical and meal management dietitian activities."^les^aEstablecer criterios para el cuidado nutricional asegura una atención de calidad a los pacientes. La responsabilidad del Servicio de Alimentación y Nutrición Hospitalaria (HFNS) no siempre es bien definida, mismo con los esfuerzos para se establecer guías para el cuidado nutricional. Este trabajo describe la elaboración de un Instrumento de Evaluación del Cuidado Alimentario y Nutricional (IEFNC), para conocer el trabajo de los HFNS. Para la calificación de este instrumento, se hizo una análisis comparativa entre las categorías utilizadas en el y las utilizadas en las publicaciones científicas. La elaboración del IEFNC se ha cumplido en las siguientes etapas: (a) un estudio de bases de datos y documentos para la selección de las categorías que se utilizaron en la evaluación del cuidado nutricional, (b) un estudio de los procedimientos prácticos de nutrición en dos hospitales de Brasil, con la finalidad de describir la secuencia de acciones que deben ser cumplidas por los HFNS, además de otros servicios que participan del cuidado nutricional, (c) el IEFNC fue elaborado considerando las categorías publicadas en la literatura, adaptado a la secuencia de acciones observadas en las rutinas de los hospitales estudiados, (d) la aplicación del IEFNC en dos hospitales, diferentes de los que hemos citado en el ítem (b), para evaluar el tiempo invertido en su aplicación, las dificultades para comprender las preguntas, además de su alcance, y (e) la finalización del instrumento. El IEFNC es un cuestionario que contiene 50 preguntas abiertas y cerradas, dirigidas para evaluar la calidad de dos áreas: del cuidado nutricional de pacientes y del servicio de alimentación hospitalario. Es una herramienta para conocer la estructura y características de los HFNS, las acciones relativas a la monitorización y evaluación nutricional y las de producción de la alimentación y de dietas hospitalarias que son importantes para el cuidado nutricional del paciente.

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