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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

GONCALVES DE OLIVEIRA, C. et al. Flaxseed energy and macronutrients balance. []. , 27, 5, pp.1598-1604. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2012.27.5.5907.

^len^aBackground/objectives: Flaxseed has functional properties in the reduction of the risk of chronic non-communicable diseases such as cardiovascular disease, diabetes and cancer. Regardless of its high energy density, the consumption of flaxseed tends to promote body weight maintenance. The purpose of this study was to evaluate energy and macronutrient balance after flaxseed consumption. Subjects/methods: Twenty four healthy volunteers were allocated into 3 experimental groups, when they consumed flaxseed (FS), defatted flaxseed flour (FF), or flaxseed oil (FO). During the control period they were provided a diet without flaxseed products for 7-9 days. Following that diets containing 70 g of one of the flaxseed products were consumed for another 7-9 day- period. Test foods were consumed exclusively in the laboratory and fecal excretion was collected during the study. There was a higher energy excretion (P < 0.05) in the FF and FS groups, compared to their control and FO group. Results: The excretions of total lipid and the PUFA α-linolenic acid were higher in FS group (P < 0.05). Conclusions: The intake of 70 g/day of FS and FF raised lipid and energy excretion, which may mitigated the effect of flaxseed consumption on body weight.^les^aIntroducción/objetivos: La linaza tiene propiedades funcionales en la reducción del riesgo de enfermedades crónicas no transmisibles tales como las enfermedades cardiovasculares, diabetes y cáncer. A pesar de su alta densidad de energía, el consumo de linaza tiende a favorecer el mantenimiento del peso corporal. El propósito de este estudio fue evaluar la energía y el equilibrio de macronutrientes después del consumo de linaza. Materiales y métodos: Veinticuatro voluntarios sanos fueron distribuidos en 3 grupos experimentales, cuando consumieron linaza (LI), harina de linaza desgrasada (LD), o aceite de linaza (AL). Durante el período de control se les proporcionó una dieta de 7-9 días sin productos de linaza. Enseguida, durante otro período de 7-9 días, fueron consumidas dietas que contenían 70g de uno de los productos de linaza. Los alimentos de prueba fueron consumidos exclusivamente en el laboratorio y la excreción fecal se recogió durante el estudio. Hubo una excreción de energía más alta (P < 0,05) en los grupos LD y LI, en comparación con el grupo de control y el AL. Resultados: Las excreciones de los lípidos totales y el ácido graso α-linolénico, AGPI, fueron mayores en el grupo LI (P < 0,05). Conclusiones: La ingesta de 70 g/día de LI y LD aumentó la excreción de lípidos y energía, lo que puede haber mitigado el efecto del consumo de linaza en el peso corporal.

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