27 6 
Home Page  

  • SciELO

  • Google
  • SciELO
  • Google


Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

PISTOIA, L. F.; DE ABREU NUNES, C. H.; ANDREATTA GOTTSCHALL, B.    RABITO, E. I.. Dietary intake of cancer patients on radiotherapy. []. , 27, 6, pp.1936-1939. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2012.27.6.5958.

^len^aThe dietary intake of cancer patients can affect their nutritional status. Objectives: To assess the dietary intake and nutritional status of head and neck cancer patients on radiotherapy. Methods: 24-hour recalls and anthropometric measures were taken during the first and third weeks of radiotherapy. Results: Of the 62 patients, significant reductions were found in arm muscle area (p = 0.001) and arm muscle circumference (p < 0.001), and 69% of patients had an average weight loss of 5.7% in three weeks. With regards to their dietary intake, reductions were found in energy (26.5 kcal/kg/d-21.3 kcal/kg/d, p < 0.001), carbohydrate (196.9 g/d - 180.5 g/d, p = 0.020), protein (1.19 g/kg/d-0.93 g/kg/d, p = 0.009) and fat (44.4 g/d-33.1 g/d, p < 0.001) intakes during the study period. Discussion: The changes that result from cancer radiotherapy led to reductions in dietary intake and negatively affected body composition measures.^les^aLa ingesta dietética de los pacientes con cáncer pueden afectar su estado nutricional. Objetivos: Evaluar la ingesta alimentaria y el estado nutricional de los pacientes con cáncer de la cabeza y cuello de la radioterapia. Métodos: Recuerdo de ingesta de 24 horas y valoración del status nutricional por antropometría fueron tomadas durante la primera semana y la tercera de la radioterapia. Resultados: De los 62 pacientes, las reducciones significativas en el área muscular del brazo (p = 0,001) y la circunferencia muscular del brazo (p < 0,001), y el 69% de los pacientes tenían una pérdida de peso promedio de 5,7% en tres semanas. Con respecto a su ingesta, las reducciones fueron encontrados en la energía (26,5 kcal/ kg/día-21,3 kcal/kg/día, p < 0,001), carbohidratos (196,9 g/día-180,5 g/día, p = 0,020), la proteína (1,19 g/kg/día-0,93 g/kg/día, p = 0,009) y grasas (44,4 g/día-33,1 g/día, p < 0,001) la ingesta durante el período de estudio. Discusión: Los cambios resultan en reducción de la ingesta alimentaria y las medidas del cuerpo afectado negativamente a la sua composición.

: .

        · | |     · |     · ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License