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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

AMARAL FELICIO, B.; OLIVEIRA MEDRADO PINTO, R.; ANDRADE VILLELA DESSIMONI PINTO, N.    FERREIRA DA SILVA, D.. Food and nutritional safety of hospitalized patients under treatment with enteral nutrition therapy in the Jequitinhonha Valley, Brazil. []. , 27, 6, pp.2122-2129. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2012.27.6.6118.

^len^aThe Enteral Nutrition Therapy (ENT) has been widely used in hospital and home care assistance. However, research works are needed to make this technique more efficient and cheaper. Objective: Evaluate the nutritional quality of handmade enteral diets used in a charity hospital in the Jequitinhonha Valley, Brazil, and propose qualitative and quantitative adjustments, when necessary, and compare the data available in tables of chemical composition of foods with the data achieved by laboratory analyses. Materials and methods: The study was carried out in partnership with a charity organization of the region and the Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, where the collection of the handmade enteral diets was performed. The analyses of the physical-chemical and centesimal composition of 36 samples of diets were carried out in the laboratories of the university. Results: It was observed that the daily energy offer of the diets was below the recommended standards and presented a percentage distribution different from that estimated for patients receiving ENT. Besides, it can be seen that the nutrient values of the data achieved in laboratory do not agree with those available in tables of food chemical composition. Conclusions: Significant losses of nutrients were verified during the processing and preparation of handmade enteral diets. It challenges nutritionists to standardize these diets and corroborates the relevance of new studies to determine the nutritional content of handmade enteral diets, since these diets have been widely used in poor regions of Brazil and in other countries.^les^aLa terapia de nutrición enteral (TNE) se ha utilizado ampliamente en la asistencia hospitalaria y domiciliaria. Sin embargo, se necesitan trabajos de investigación para hacer que esta técnica sea más eficiente y barata. Objetivo: Evaluar la calidad nutricional de dietas enterales elaboradas de forma casera en un hospital de caridad del valle de Jequitinhonha, Brasil, y proponer ajustes cualitativos y cuantitativos, cuando sean necesarios, y comparar los datos disponibles en las tablas de la composición química de los alimentos con los datos obtenidos en los análisis de laboratorio. Materiales y métodos: El estudio se realizó en colaboración con la organización de caridad de la región y la Universidad Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, donde se realizó la recogida de las ditas enterales caseras. Los análisis de la composición fisicoquímica y centesimal de las 36 muestras de las dietas se realizaron en los laboratorios de la universidad. Resultados: Se observó que la oferta energética diaria de las dietas estaba por debajo de las recomendaciones estándar y presentaba un porcentaje de distribución diferente de la estimada para pacientes que reciben TNE. Además, se pudo ver que los valores nutricionales de los datos obtenidos en el laboratorio no concordaban con los disponibles en las tablas de composición química de los alimentos. Conclusiones: Se comprobó una pérdida significativa de nutrientes durante el procesamiento y preparación de las dietas enterales realizadas caseramente. Supone un reto para los nutricionistas para estandarizar estas dietas y corroborar la relevancia de nuevos estudios para determinar el contenido nutricional de las dietas enterales de realización casera, puesto que estas dietas se han empleado ampliamente en regiones pobres de Brasil y otros países.

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