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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

PRAZERES DE ASSIS, Priscila; ALVES DA SILVA, Silvia; SOUSA VIEIRA DE MELO, Camila Yandara    ARRUDA MOREIRA, Marcella de. Eating habits, nutritional status and quality of life of patients in late postoperative gastric bypass Roux-Y. []. , 28, 3, pp.637-642. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.3.6199.

^len^aObjective: To characterize the food habits, nutritional status and quality of life of patients in the postoperative period of bariatric surgery to Fobi-Capella. Methods: Analytical cross-sectional study was conducted with 66 patients underwent bariatric surgery and monitoring by the staff of the Hospital Universitario Oswaldo Cruz (HUOC), in northeast Brazil. A questionnaire was applied in witch was covered sociodemographic characteristics, and demographic information related to eating habits, and also evaluated the quality of life by the method BAROS. Results: The tolerance to food, the category "hardly eaten" were reported food such as meat, chicken, rice, raw salad and corn meal and that "not eaten" were corn meal, followed by sweets, meat and chicken. There was a reduction of total body weight and BMI and, consequently, the increase in PEP% over time. Regarding quality of life, it can be observed which is classified as "good" for most patients in both groups of 6-18 months and > 18 months. Conclusions: Our results demonstrate that bariatric surgery showed satisfactory effects in this population, however the need for continuous nutritional education work, especially in groups of more than 18 months post-operatively.^les^aObjetivo: Caracterizar los hábitos alimenticios, el estado nutricional y la calidad de vida de pacientes en el periodo posoperatorio de la cirugía bariátrica de Fobi-Capella. Métodos: Se realizó un estudio analítico transversal en 66 pacientes sometidos a cirugía bariátrica y monitorizados por el personal del Hospital Universitario Oswaldo Cruz (HUOC), en el noreste de Brasil. Se aplicó un cuestionario que contemplaba características sociodemográficas e información demográfica relativa a los hábitos alimenticios, y también se evaluaba la calidad de vida por el método BAROS. Resultados: En la tolerancia a los alimentos, en la categoría de "difícil de comer" se notificaron alimentos tales como carne, pollo, arroz, ensalada cruda y maíz y en la "no ingeridos" estaban maíz, seguido de caramelos, carne y pollo. Hubo una reducción del peso corporal total y del IMC y, en consecuencia, un aumento del PEP% con el tiempo. Con respecto a la calidad de vida, se pudo observar que la mayor parte de los pacientes la clasificaron como "buena" en ambos grupos de 6-18 meses y de > 18 meses. Conclusiones: Nuestro resultados demuestran que la cirugía bariátrica produjo unos efectos satisfactorios en esta población; sin embargo, existe la necesidad de una educación nutricional continuada, especialmente en el grupo de más de 18 meses tras la cirugía.

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