28 3 
Home Page  

  • SciELO

  • Google
  • SciELO
  • Google


Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

CHAIA KAIPPERT, Vanessa et al. Influence of the body mass and visceral adiposity on glucose metabolism in obese women with Pro12Pro genotype in PPARgamma2 gene. []. , 28, 3, pp.694-700. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.3.6372.

^len^aIntroduction: Glucose metabolism may be altered in obesity and genotype for PPAR 2 can influence this variable. Objective: To evaluate the influence of body mass (BM) and visceral adiposity (VA) in glucose metabolism in morbid obese women with Pro12Pro genotype. Methods: Were selected 25 morbidly obese women. Groups were formed according to body mass index (BMI) [G1: 40-45 kg/m2 (n = 17); G2: > 45 kg/m2 (n = 8)]. Anthropometric, glycemia and insulinemia assessments (fasting, 60 and 120 minutes after high polyunsaturated fatty acids meal) were carried out. The insulin resistance (IR) and insulin sensitivity (IS) were assessed by HOMA-IR and QUICKI respectively. Results: G2 had higher BMI and waist circumference, compared to G1, impaired fasting glucose, low IS and higher IR. The postprandial glucose was normal, but there was a higher insulin peak one hour after the meal in G2. Conclusion: Increased BM and VA were associated with worse glucose metabolism suggesting metabolic differences between morbid obese with Pro12Pro genotype.^les^aIntroducción: El metabolismo de la glucosa puede estar alterado en la obesidad y el genotipo del gene PPAR 2 puede influir en este variable. Objetivo: Evaluar la influencia de la masa corporal (MC) y de la adiposidad visceral (AV) en el metabolismo de la glucosa en mujeres con obesidad de grado 3 con el genotipo Pro12Pro. Métodos: Se seleccionaron 25 mujeres con obesidad de grado 3. Se formaron grupos de acuerdo con el índice de masa corporal (IMC) [G1: 40-45 kg/m2 (n = 17), G2: > 45 kg/m2 (n = 8)]. Fueron hechas evaluaciones antropométricas, de la glucemia y de la insulinemia (en ayunas, 60 y 120 minutos después de la comida rica en ácidos grasos poliinsaturados). La resistencia a la insulina (RI) y sensibilidad a la insulina (SI) fueron evaluados por el HOMA-IR y QUICKI, respectivamente. Resultados: G2 tuvieron mayor índice de masa corporal y circunferencia de la cintura, en comparación con G1, peor glucemia en ayunas, baja SI y alta RI. La glucosa postprandial fue normal, pero hubo un pico de insulina más alto una hora después de la comida en G2. Conclusión: El aumento de la MC y de la AV se asociaron con peor metabolismo de la glucosa lo que sugiere diferencias metabólicas entre obesos de grado 3 con el genotipo Pro12Pro.

: .

        · | |     · |     · ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License