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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

LAMMEL RICARDI, Juliana; MARCADENTI, Aline; PEROCCHIN DE SOUZA, Simone    SIVIERO RIBEIRO, Anelise. Oral nutritional supplements intake and nutritional status among inpatients admitted in a tertiary hospital. []. , 28, 4, pp.1357-1360. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.4.6499.

^len^aIntroduction: Malnutrition is very common in hospitals and inpatients with prescription of oral nutritional supplementation have improvement of the nutritional status. Objectives: To detect the total acceptance rate and a possible association between oral nutritional supplements intake and nutritional status. Methods: A cross-sectional study was carried out among 398 inpatients. Fifteen types of supplements were analyzed and nutritional status was detected by Subjective Global Assessment (SGA). Rest-ingestion index (RI) was obtained and Modified Poisson's regression was used to detect associations between nutritional status and intake of nutritional supplements. Results: The prevalence of malnutrition was 43.7% and overall acceptance of supplements was around 75%. Industrialized supplements have better acceptance among well-nourished inpatients and patients who ate less than 80% of the supplement offered (industrialized or homemade) had higher risk for malnutrition (48%). Conclusion: There was an association between oral nutritional supplements intake and nutritional status, despite the good acceptance rate.^les^aIntroducción: La malnutrición es muy frecuente en los hospitales y, en los pacientes ingresados con una prescripción de suplementación nutricional oral, hay una mejoría del estado nutricional. Objetivos: Detectar la tasa total de aceptación y la posible asociación entre la toma de suplementos de nutrición oral con el estado nutricional. Métodos: Se realizó un estudio transversal entre 398 pacientes ingresados. Se analizaron 15 tipos de suplementos y se detectó el estado nutricional mediante la escala Subjective Global Assessment (SGA). Se obtuvo el índice reposo-ingesta (IR) y se empleó la regresión modificada de Poisson para detectar las asociaciones entre el estado nutricional y la toma de suplementos nutritivos. Resultados: La prevalencia de malnutrición fue del 43, 7% y la aceptación global de los suplementos fue de alrededor del 75%. Los suplementos de origen industrial tienen una mejor aceptación entre los pacientes bien nutridos y los pacientes que ingieren menos del 80% del suplemento ofrecido (ya sea industrial o casero) presentan un mayor riesgo de malnutrición (48%). Conclusión: Hubo una asociación entre la ingesta de suplementos nutricionales orales y el estado nutricional, a pesar de una buena tasa de aceptación.

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