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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

ALMEIDA, Ana Isabel et al. Excessive adiposity and sedentary lifestyles are prevalent in cancer patients: a pilot study. []. , 28, 5, pp.1468-1474. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.5.6690.

^len^aCancer aetiology is multifactorial; risk factors comprise obesity, central adiposity, physical inactivity and excessive/deficient intake of foods and/or nutrients with pro-carcinogenic/protective effects. We aim to analyze the pattern of nutritional status, food intake and physical activity in a cohort of cancer patients. This pilot cross-sectional study was conducted in 64 outpatients referred for Radiotherapy. Nutritional parameters evaluated: BMI, waist circumference, body composition by tetrapolar bioimpedance (Xitron®). Usual food intake was collected with a short food frequency questionnaire and physical activity was assessed with Jacksons' questionnaire. Overweight/obesity and excessive body fat mass prevalence was of 53% and 61%, respectively. Central obesity, which indicates moderate/high cardio-metabolic risk, was found in 78% of patients. Food frequency analysis showed a poor intake in vegetables and a high intake in meat and carbohydrates. Physical inactivity was prevalent. This pilot study in cancer patients, showed a high prevalence of overweight/obesity, excessive fat mass and central obesity, simultaneously with sedentary lifestyles and an inadequate diet, poor in protective foods and excessive in deleterious ones. Thus, these patients exhibit a high risk pattern for cancer development and for a poorer prognosis. The implementation of measures to promote balanced and protective diets and to encourage physical activity practice is urgently needed.^les^aLa etiología del cáncer es multifactorial; los factores de riesgo comprenden la obesidad, la adiposidad central, la inactividad física y el consumo excesivo/deficiente de alimentos y/o nutrientes con efectos procarcinógenos/pro-tectores. Nos propusimos analizar el patrón del estado nutricional, el consumo de alimentos y la actividad física en una cohorte de pacientes oncológicos. Este estudio piloto transversal se realizó en 64 pacientes ambulatorios remitidos a radioterapia. Se evaluaron los parámetros nutricionales: IMC, circunferencia de la cintura, composición corporal mediante bioimpedancia tetrapolar (Xitron®). La ingesta alimentaria habitual se recogió mediante un cuestionario abreviado de frecuencia de alimentos y la actividad física se evaluó mediante el cuestionario de Jackson. La prevalencia de sobrepeso/obesidad y de exceso de masa corporal grasa fue del 53% y del 61%, respectivamente. La obesidad central, que indica un riesgo cardiometabólico moderado/alto, se encontró en el 78% de los pacientes. El análisis de la frecuencia de alimentos mostró una ingesta escasa de verduras y un consumo elevado de carne e hidratos de carbono. La inactividad física fue prevalente. Este estudio piloto en pacientes oncológicos mostró una prevalencia elevada de sobrepeso/obesidad, un exceso de masa grasa y de obesidad central, simultáneamente con estilos de vida sedentarios y una dieta inadecuada, pobre en alimentos productores y un exceso de los deletéreos. Por lo tanto, estos pacientes muestran un patrón de riesgo elevado para el desarrollo de cáncer y un peor pronóstico. Se requiere urgentemente la implantación de medidas que promuevan dietas equilibradas y protectoras así como la promoción de la actividad física.

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