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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

CHUAH, L. L. et al. Morbidity and mortality of diabetes with surgery. []. , 28, 2, pp.47-52. ISSN 1699-5198.

^len^aThe prevalence of Type 2 diabetes mellitus (T2DM) has increased; as a result the number of patients with T2DM undergoing surgical procedures has also increased. This population is at high risk of macrovascular (cardiovascular disease, peripheral vascular disease) or microvascular (retinopathy, nephropathy or neuropathy) complications, both increasing their perioperative morbidity and mortality. Diabetes patients are more at risk of poor wound healing, respiratory infection, myocardial infarction, admission to intensive care, and increased hospital length of stay. This leads to increased inpatient costs. The outcome of perioperative glycaemia management remains a significant clinical problem without a universally accepted solution. The majority of evidence on morbidity and mortality of T2DM patients undergoing surgery comes from the setting of cardiac surgery; there was less evidence on non-cardiac surgery and bariatric surgery. Bariatric surgery is increasingly performed in patients with severe obesity complicated by T2DM, but is distinguished from general surgery as it immediately improves the glucose homeostasis postoperatively. The improvements in glycaemia are thought to be independent of weight loss and this requires different postoperative management. Patients usually have to follow specific preoperative diets which lead to improvement in glycaemia immediately before surgery. Here we review the available data on the mortality and morbidity of patients with T2DM who underwent elective surgery (cardiac, non-cardiac and bariatric surgery) and the current knowledge of the impact that preoperative, intraoperative and postoperative glycaemic management has on operative outcomes.^les^aLa prevalencia de la diabetes mellitus tipo 2 (DM2) ha incrementado en los últimos años, y como resultado, el número de pacientes con DM2 sometidos a procedimientos quirúrgicos también ha aumentado. Esta población posee un alto riesgo de complicaciones macrovasculares (enfermedad cardiovascular, enfermedad vascular periférica) o microvasculares (retinopatía, nefropatía o neuropatía), ambos incrementan tanto la mortalidad como la morbilidad perioperatoria de estos pacientes. Los pacientes con diabetes tienen un mayor riesgo de una mala cicatrización de las heridas, infección respiratoria, infarto de miocardio, ingreso en la UCI y mayor duración de la estancia hospitalaria. Todo esto incrementa los costes de tratamiento de este tipo de pacientes. El control de la glucemia perioperatoria sigue siendo un importante problema clínico sin una solución universalmente aceptada. La mayoría de los conocimientos sobre la morbilidad y mortalidad de los pacientes con DM2 sometidos a cirugía proviene de la de la cirugía cardíaca, y algunos, aunque menos, de la cirugía no cardiaca y cirugía bariátrica. La cirugía bariátrica se realiza cada vez más en pacientes con obesidad mórbida complicado con diabetes tipo 2, y se diferencia de la cirugía general en que inmediatamente mejora la homeostasis de la glucosa tras la operación. Las mejoras en el control de la glucemia parecen ser independientes de la pérdida de peso y esto requiere un manejo postoperatorio diferente. Los pacientes por lo general tienen que seguir dietas específicas preoperatorias que conducen a la mejora de la glucemia inmediatamente antes de la cirugía. En este artículos revisamos los datos disponibles sobre la mortalidad y la morbilidad de los pacientes con diabetes tipo 2 sometidos a cirugía (cirugía cardíaca, no cardíaco y bariátrica) y el conocimiento actual de los efectos preoperatorios, intraoperatorios y postoperatorios que el control de la glucemia tiene sobre los resultados operatorios.

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