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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

VICTORIA MUNOZ, Emilio Martínez de. Do we really know the composition of our foods?. []. , 28, 5, pp.73-80. ISSN 1699-5198.

^len^aWe are currently witnessing important changes in the feeding patterns of the world population, especially in developing countries. These changes are leading to higher incidence of overweight, obesity, and non-communicable chronic diseases. These changes are influenced by a series of factors regarding the food, the individual, and the environment, which determine the selection of foods to buy and consume. The knowledge of our foods, such as their composition and the technological and cooking processes, among others, is important given their impact on the nutritional status and health. One of the key steps in the decision of what foods we incorporate to our diet is the time spent for shopping. Therefore, it would be important to develop standardized and computerized systems for food classification that connected to databases of foods composition could bring real time information about nutrients and energy content, as well as other food components. The most developed system so far is LanguaL ("Langua aLimentaria"). We should also be knowledgeable on how cooking modifies not only the orosensorial properties but also the nutritional and health aspects of foods. Nowadays it is almost essential to also be informed about the foods we consume out of our homes, such as in collective canteens or restaurants given the work and school timetables, as well as leisure time.^les^aEn la actualidad estamos asistiendo a cambios importantes en los patrones alimentarios de la población mundial, especialmente en los países en desarrollo. Estos cambios están conduciendo a una mayor incidencia de sobrepeso y obesidad y de enfermedades crónicas no comunicables. Estos cambios vienen influenciados por una serie de factores del alimento, el individuo y el medio que determinan la elección de los alimentos a comprar y consumir. El conocimiento de nuestros alimentos, como su composición y los procesos tecnológicos y culinarios a los que se han sometido entre otros, es importante por sus repercusiones en el estado nutricional y en la salud. Uno de los momentos claves en la decisión de que alimentos incorporar a nuestra dieta es el momento de comprarlos. es importante que se desarrollen sistemas estandarizados de clasificación de alimentos que conectados a bases de datos de composición puedan, a través de sistemas informatizados, aportar información en tiempo real acerca del contenido en nutrientes y energía y de otros componentes alimentarios. El sistema más desarrollado es LanguaL ("Langua aLimentaria"). También debemos conocerlos cuando los cocinamos ya que se modifican no solo en sus propiedades oro-sensoriales sino en sus aportes nutricionales y aspectos de salud. En la actualidad también se hace casi imprescindible la información sobre los alimentos que consumimos fuera del hogar, en comedores colectivos o restaurantes, debido a los horarios laborales y escolares y al ocio.

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