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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

ARANCETA BARTRINA, Javier. Public health and the prevention of obesity: failure or success?. []. , 28, 5, pp.128-137. ISSN 1699-5198.

^len^aIn recent decades, obesity has become a major public health problem in developed societies and economies in transition. Rapid social changes that have occurred since the mid 20th century prompted major changes in eating habits and lifestyles, with the gradual abandonment of traditional dietary patterns and culinary techniques, significant decrease in physical activity and increased sedentary time, giving as result in an imbalance in the energy balance. Obesity is a risk factor for many chronic diseases. There is evidence that childhood obesity influences adult health condition. Additionally, obesity in children affects their physical, emotional and social wellbeing. According to some estimates the cost of obesity may represent up to 12% of health cost in some countries. Many actions have been developed since around the year 2000 WHO alerted about the problem. The analysis of the factors involved in the origin of the problem have led to recognize the importance of creating supportive environments for healthier food choices and physical activity to be the easiest and accessible options in common everyday environments, such as schools, workplace or community environment. Evidence is long available that the most effective interventions to prevent childhood obesity should consider multiple strategies and last longer. Today it is also recognized the importance of implementing policies that encourage supportive friendly environments for physical activity and help decisions to opt for healthy eating habits.^les^aEn las últimas décadas la obesidad se ha convertido en un importante problema de salud pública en las sociedades desarrolladas y economías en transición. Los rápidos cambios sociales acontecidos desde mediados del siglo 20 impulsaron importantes transformaciones en los hábitos alimentarios y estilos de vida, con el progresivo abandono de los modelos alimentarios y técnicas culinarias tradicionales, importante disminución de la actividad física y aumento del tiempo de sedentarismo, dando como resultado un desequilibrio en el balance energético. La obesidad es un factor de riesgo asociado para muchas enfermedades crónicas. En los niños además de condicionar su salud como adultos, afecta su salud física, emocional y social durante la niñez. Según algunas estimaciones el coste de la obesidad puede representar hasta el 12% del gasto sanitario en algunos países. Se han desarrollado muchas acciones desde que en torno al año 2000 la OMS alertara sobre el problema. El análisis de los factores implicados en el origen del problema han llevado a reconocer la importancia de crear ambientes favorables para que las opciones alimentarias y de actividad física más saludables sean las más fáciles y asequibles en las actividades y entornos cotidianos más habituales, como colegios, medio laboral, entorno comunitario. Desde hace tiempo se dispone de evidencia de que las intervenciones más efectivas para la prevención de la obesidad infantil deben contemplar múltiples estrategias y prolongarse en el tiempo. Hoy además reconocemos la importancia de poner en marcha políticas que favorezcan entornos amables que estimulen la práctica de actividad física, favorezcan decisiones que permitan configurar hábitos alimentarios más saludables.

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