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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

MIRANDA ALATRISTE, Paola Vanessa; URBINA ARRONTE, Rocío; OBET GOMEZ ESPINOSA, Cristóbal    ESPINOSA CUEVAS, María de los Ángeles. Effect of probiotics on human blood urea levels in patients with chronic renal failure. []. , 29, 3, pp.582-590. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/NH.2014.29.3.7179.

^len^aIntroduction: Patients with chronic kidney disease (CKD) show an increase in bowel aerobic bacteria that produce uremic toxins and decreased anaerobic bacteria as bifidobacteria and lactobacillus. The latter can be used as probiotics. The probiotic with greater availability in Mexico, is the lactobacillus casei shirota (LcS), currently there is no known LcS specified dose that produces a benefit to the patient with CKD. Objective: To determine the effectiveness of two different LcS doses in achieving a decrease in urea concentrations of at least 10% in patients with KDOQI stage 3 and stage 4 CKD. Metodology: A simple randomized, controlled clinical trial. Outpatients treated at the National Institute of Medical Sciences and Nutrition Salvador Zubiran in Mexico D.F. Patients were provided the LcS, as follows: Group A: 8 x 109 colony-forming units (CFU) and Group B: 16 x 109 CFU. Patients were followed-up for eight weeks, and baseline and final samples were obtained to calculate the basal and final concentrations, respectively, of blood urea and serum creatinine (CrS). During the follow-up, both groups consumed a diet of 30 kcal/kg/weight and 0.8 g/kg/weight of protein, and a food diary was made to assess both the adherence to the diet and LcS. Results: Thirty patients with CKD were evaluated. When analyzing the percentage change between the different doses, a decrease > 10% was found in the blood urea concentrations for patients treated with the 16 x 109 dose, which was significant with respect to the baseline measurement. Conclusion: There was a > 10% decrease in the serum urea concentrations with LcS in patients with stage 3 and 4 CRF.^les^aIntroducción: Los pacientes con enfermedad renal crónica (ERC) muestran un aumento a nivel intestinal de bacterias aeróbicas que generan toxinas urémicas y disminución de bacterias anaeróbicas como bifídobacterias y lactobacilos. Estas últimas se pueden utilizar como pro-bióticos. El probiótico con mayor disponibilidad en México, es el lactobacillus casei shirota (LcS), actualmente no se conoce que dosis de LcS puede generar un beneficio para el paciente con ERC. Objetivo: Determinar el efecto de 2 dosis diferentes de LcS para disminuir al menos 10% las concentraciones de urea en pacientes con ERC estadios KDOQI 3 y 4. Métodos: Ensayo clínico controlado con asignación aleatoria en el cual se incluyeron pacientes ambulatorios con ERC del Instituto Nacional de Ciencias Médica y Nutrición Salvador Zubiran. Se asignó a los pacientes a uno de los dos grupos, grupo A: 8 x 109 unidades formadoras de colonias (UFC) y grupo B: 16 x 109 UFC. El seguimiento fue de ocho semanas, obteniendose una muestra de sangre basal y otra final para conocer concentraciones de urea y creatinina. Ambos grupos consumieron una dieta de 30 kcal/kg/peso y 0,8 g/kg/peso de proteína, se realizó un diario de alimentación para evaluar el cumplimiento de la dieta y del tratamiento del LcS. Resultados: Se evaluaron 30 pacientes. Al analizar el porcentaje de cambio entre las diferentes dosis se encontró una disminución mayor al 10% en urea sanguínea en pacientes con la dosis de 16 x 109 con respecto a su medición basal. Conclusión: Existe una disminución > 10% de la concentración sérica de urea con el LcS en pacientes con ERC 3 y 4.

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