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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

VILAS BOAS HUGUENIN, Grazielle et al. Short term low-calorie diet improves insulin sensitivity and metabolic parameters in obese women. []. , 30, 1, pp.53-59. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2014.30.1.7464.

^len^aObesity and insulin resistance are associated with an increase of cardiovascular risk factors, including adipocytokines. The aim of this study was to investigate the effect of low-calorie diet on serum lipids, adipokines, insulin resistance and body composition in obese women. It was a clinical trial with class I obese women aged 30-45 years submitted to hypocaloric diet for 90 days. Dietary intake, anthropometric parameters, body composition, serum lipids, glucose, insulin, leptin, adiponectin, HOMA-IR and QUICKI indexes were evaluated at the baseline, 30, 60 and 90 days. There was 30% significant decrease in energy intake, and also decrease in body weight, body mass index and waist circumference (p < 0.01) throughout the treatment period. Despite the amount of lean body mass (kg) reduced in average, it was observed that lean body mass (%) had increased (p < 0.01) and that the amount of fat body mass (kg) had decreased significantly in the third month (p < 0.05). Systolic blood pressure reduced up to -5mmHg (p < 0.05) after 90 days. Was observed a decrease (p < 0.05) on serum insulin and HOMA-IR until the 60th day, while the serum adiponectin increased (p < 0.01) during treatment. Corroborating with the reduction of fat body mass and weight, serum leptin also reduced (p < 0.01). These results suggest that the short-term low-calorie diet reduces total body fat, mainly found in the abdominal region, and efficiently improve insulin sensitivity decreasing cardiovascular risk in obese women.^les^aLa obesidad y la resistencia a la insulina se asocian con un aumento de los factores de riesgo cardiovascular, incluyendo las adipocitocinas. El propósito de este estudio fue investigar el efecto de una dieta baja en calorías sobre los lípidos séricos, las adipocinas, la resistencia a la insulina y la composición corporal en mujeres obesas. Se trataba de un estudio clínico en mujeres con obesidad de clase I, con edades entre 30-45 años, sometidas a una dieta hipocalórica durante 90 días. Se evaluaron basalmente y a los 30, 60 y 90 días la ingesta dietética, los parámetros antropométricos, la composición corporal, los lípidos séricos, la glucosa, la insulina, la leptina, la adiponectina y los índices HOMA-IR QUICKI. Hubo un descenso significativo del 30 % en el consumo de energía y un descenso del peso corporal, el índice de masa corporal y la circunferencia de la cintura (p < 0,01) durante todo el periodo de tratamiento. A pesar de que se redujo en promedio la masa magra corporal (kg), se observó que la masa magra corporal (%) se incrementó (p < 0,01) y que la cantidad de masa corporal grasa (Kg) disminuyó significativamente al tercer mes (p < 0,05). La presión sanguínea sistólica se redujo en 5 mmHg (p < 0,05) a los 90 días. Observamos un descenso de la insulina sérica y del HOMA-IR en el día 60 (p < 0,05), mientras que la adiponectina sérica aumentó (p < 0,01) durante el tratamiento. Como corroboración de la reducción de la masa corporal grasa y del peso, la leptina sérica también se redujo (p < 0,01). Estos resultados sugieren que la dieta hipocalórica a corto plazo reduce la grasa corporal total, fundamentalmente en la región abdominal y mejora de forma eficiente la sensibilidad a la insulina disminuyendo el riesgo cardiovascular en mujeres obesas.

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