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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

CAVALCANTE RIBEIRO, Danielle et al. Assessments of body composition and bone parameters of lactating rats treated with diet containing flaxseed meal (Linum usitatissinum) during post-weaning period. []. , 30, 2, pp.366-371. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2014.30.2.7602.

^len^aIntroduction: There are few studies on body composition and the effects of diet on weight postpartum women. The aim was to evaluate the body composition and bone parameters in lactating rats treated with diet containing flaxseed flour during postweaning period. Methods: After weaning, the lactating rat were divided in control (n = 6) and experimental (F, n = 6) group, treated with 25% flaxseed flour diet. After 30 days, body composition by dual-energy X-ray absorptiometry, serum analysis, organs and intra-abdominal fat mass, femur and lumbar vertebra parameters were determined. Results: The groups showed similar food intake, body mass and bone parameters. While F group showed the following: lower body (-5%), gonadal (-17%), mesenteric (-23%) and intra-abdominal (-6%) fat mass. Increase of HDL-cholesterol (+10%) and lower glucose (-15%), triglycerides (P < 0.05, -37%) and cholesterol (P < 0.05, -21%). Conclusions: The findings highlight the effects of flaxseed for control of adiposity and to maintain a healthy biochemical profile during the postnatal period.^les^aIntroducción: Hay pocos estudios sobre la composición corporal y los efectos de la dieta en mujeres en el periodo postparto. El objetivo consistió en evaluar la composición corporal y los parámetros óseos en ratas lactantes tratadas con dietas a base de linaza durante el periodo de destete. Métodos: Después del destete, las ratas lactantes fueron divididas en un grupo de control (n = 6) y un grupo experimental (F, n = 6), tratadas con una dieta a base de harina de lino al 25%. Al cabo de 30 días, se midieron los parámetros corporales mediante absorciometría de rayos X de doble energía, se realizó un análisis sérico, y se evaluó órganos y masa grasa intra-abdominal así como los parámetros en fémur y vértebras lumbares. Resultados: El grupo mostró una ingesta alimenticia similar, así como parámetros óseos y de masa corporal. Mientras que el grupo F mostró los porcentajes siguientes en masa grasa: parte inferior del cuerpo (-5%), gonadal (-17%), mesentérica (-23%) e intra-abdominal (-6%). Aumento de HDL-colesterol (+10%) y disminución de glucosa (-15%), triglicéridos (P < 0,05, -37%) y colesterol (P < 0,05, -21%). Conclusiones: Los resultados destacan los efectos del lino para el control de la adiposidad y para mantener un perfil bioquímico sano durante el periodo postnatal.

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