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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

SAVEGNAGO MIALICH, Mírele; ZANGIACOMI MARTINEZ, Edson    JORDAO JUNIOR, Alceu Afonso. Application of body mass index adjusted for fat mass (BMIfat) obtained by bioelectrical impedance in adults. []. , 30, 2, pp.417-424. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2014.30.2.7242.

^len^aIntroduction: Body mass index (BMI) has been one of the methods most frequently used for diagnose obesity, but it isn't consider body composition. Objective: This study intends to apply one new adiposity index, the BMI adjusted for fat mass (BMIfat) developed by Mialich, et al. (2011), in a adult Brazilian sample. Methods: A cross-sectional study with 501 individuals of both genders (366 women, 135 men) aged 17 to 38 years and mean age was 20.4 ± 2.8 years, mean weight 63.0 ± 13.5 kg, mean height 166.9 ± 9.0 cm, and BMI 22.4 ± 3.4 kg/m2. Results and discussion: High and satisfactory R2 values were obtained, i.e., 91.1%, 91.9% and 88.8% for the sample as a whole and for men and women, respectively. Considering this BMIfat were developed new ranges, as follows: 1.35 to 1.65 (nutritional risk for malnutrition), > 1.65 and ≤ 2.0 (normal weight) and > 2.0 (obesity). The BMIfat had a more accurate capacity of detecting obese individuals (0.980. 0.993, 0.974) considering the sample as a whole and women and men, respectively, compared to the traditional BMI (0.932, 0.956, 0.95). Were also defined new cut-off points for the traditional BMI for the classification of obesity, i.e.: 25.24 kg/m2 and 28.38 kg/m2 for men and women, respectively. Conclusion: The BMIfat was applied for the present population and can be adopted in clinical practice. Further studies are needed to determine its application to different ethnic groups and to compare this index to others previously described in the scientific literature.^les^aIntroducción: El índice de masa corporal (IMC) es uno de los métodos que se utilizan con mayor frecuencia para diagnosticar la obesidad, pero ese no considera la composición corporal. Objetivo: Este estudio objetivó aplicar un nuevo índice de adiposidad, el IMC ajustado por la masa de grasa (BMIfat) desarrollado por Mialich, et al. (2011), en una población adulta brasileña. Métodos: Estudio transversal con 501 individuos de ambos sexos (366 mujeres y 135 hombres) entre 17 y 38 años, edad media de 20,4 ± 2,8 años, con una media de peso de 63,0 ± 13,5 kg, con una media de altura 166,9 ± 9,0 cm, y IMC 22,4 ± 3,4 kg/m2. Resultados y discusión: Se obtuvieron altos y satisfactorios valores de correlación (R2): 91,1% , 91,9% y 88,8% para la muestra en su conjunto y para los hombres y mujeres, respectivamente. Teniendo en cuenta este BMI-fat se han desarrollado nuevas gamas, de la siguiente manera: 1,35-1,65 (riesgo nutricional para la malnutrición), > 1,65 y ≤ 2,0 (peso normal) y > 2,0 (obesidad). El BMIfat tiene una capacidad más precisa de detectar individuos obesos (0,980; 0,993; 0.974; considerando la muestra en su conjunto y las mujeres y los hombres, respectivamente), en comparación con el índice de masa corporal tradicional (0,932; 0,956; 0,95). También fueron definidos nuevos puntos de corte para el IMC tradicional para la clasificación de la obesidad: 25,24 kg/m2 y 28,38 kg/m2 para los hombres y mujeres, respectivamente. Conclusión: El BMIfat se aplicó para la población actual y puede ser adoptado en la práctica clínica. Se necesitan más estudios para determinar su aplicación a los diferentes grupos étnicos y para comparar ese índice con otros descritos previamente en la literatura científica.

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