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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

SOARES, Bruna Lúcia de Mendonça    BURGOS, Maria Goretti Pessoa de Araújo. Nutritional risk among surgery patients and associations with hospital stay and postoperative complications. []. , 30, 3, pp.636-642. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2014.30.3.7633.

^len^aIntroduction and Objectives: Nutritional Risk Screening (NRS 2002) is employed to identify nutritional risk in the hospital setting and determine which patients would benefit from nutritional support. The aim of the present study was to identify nutritional risk in patients admitted to the surgery ward and determine possible associations with hospital stay and postoperative complications. Methods: Three hundred fifteen surgery patients were evaluated in the first 24 hours since admission. Evaluations involved the calculation of the body mass index, the determination of weight loss ≥ 5% in the previous six months and the assessment of nutritional risk using the NRS 2002. Hospital stay (in days) and postoperative complications were also recorded. Results: A total of 31.1% of the patients were classified as being "at risk", among whom 98.3% had food intake 50% lower than habitual intake, 65.9% had weight loss ≥ 5% in the previous six months, 64.7% had a diagnosis of neoplasm, 59.9% were aged ≥ 60 years and 59.9% were candidates for non-elective surgery. Postoperative complications were recorded in 4.4% of the overall sample and were more frequent in patients at nutritional risk (p < 0.000). Hospital stay was also longer among the patients at nutritional risk (p < 0.01). Conclusion: A high percentage of surgery patients were at nutritional risk in the present study and associations were found with age ≥ 60 years, a diagnosis of neoplasm, non-elective surgery of the gastrointestinal tract, a reduction in habitual food intake and weight loss. Patients at nutritional risk had a greater frequency of postoperative complications and a longer hospital stay.^les^aIntroducción y objetivos: El test de valoración nutricional (NRS 2002) tiene como objetivo detectar la presencia de riesgo nutricional en los hospitales y identificar los pacientes que se beneficiarán de el apoyo nutricional. El objetivo de este estudio fue identificar lo riesgo nutricional y relacionarlo con el tiempo de hospitalización y complicaciones en los pacientes hospitalizados en la Clínica de Cirugía General. Métodos: 315 pacientes quirúrgicos fueron evaluados en las primeras 24 horas de ingreso en el hospital, de acuerdo con el índice de masa corporal, la pérdida de peso ≥ 5% en los últimos seis meses y el riesgo nutricional por el NRS 2002. Duración de la estancia hospitalaria, en días, y las complicaciones postoperatorias también se recogieron. Resultados: el 31,1% de los pacientes que se encuentran en situación de riesgo. De éstos, el 98,3% tenían la ingesta de alimentos <50% de lo normal, 65,9% de pérdida de peso ≥ 5% en los últimos 6 meses, el diagnóstico de cáncer en 64,7%, 59,9% con edad ≥ 60 años, y 59,9% candidatos a cirugías no electivas. Las complicaciones fueron documentados en el 4,4% de los pacientes y fueron significativamente más frecuentes en los pacientes con riesgo nutricional (p <0,000). En cuanto a la duración de la hospitalización fue encontrado que los pacientes en riesgo de desnutrición tuvieron estancia hospitalaria más prolongada (p <0,01). Conclusión: En este estudio, un alto porcentaje de pacientes quirúrgicos estaban en riesgo de desnutrición. El riesgo nutricional se asoció con edad ≥ 60 años, el diagnóstico de cáncer, la cirugía no electiva del tracto gastrointestinal, disminución de la ingesta habitual y la pérdida de peso. Los pacientes con riesgo tenían una mayor prevalencia de complicaciones postoperatorias y la duración de la estancia hospitalaria más larga.

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