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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

LUIS, Daniel de; IZAOLA, Olatz; FUENTE, Beatriz de la    ALLER, R.. Effect of l-arginine supplementation on insulin resistance and adipocitokines levels in head and neck cancer non diabetic patients after surgery. []. , 30, 4, pp.870-875. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2014.30.4.7864.

^len^aIntroduction: Previous studies have found that L-arginine induced beneficial effects over insulin resistance both in type 2 diabetes mellitus patients and healthy individuals. The aim of our study was to investigate whether an L-arginine enteral supplementation (20 g per day) in head and neck cancer patients could modify insulin resistance, leptin and adiponectin levels after surgery. Material and Methods: At surgery 82 patients were randomly allocated to two groups: group I received an enteral diet supplements with a high dose of arginine (20g per day) and group II received an enteral formula without arginine. At basal time and on postoperative day 10, the following parameters were recorded: glucose, c-reactive protein, insulin, HOMA (homeostasis model assessment), leptin and adiponectin. Results: Values of weight, body mass index, fat mass and fat free mass remained unchaged during the acute nutritional intervention in both groups. Insulin levels UI/L (-0.21 +/- 0.18) and HOMA units (-0.07 +/- 0.13) decreased in the arginine group. Adiponectin levels (+1.8 +/- 2.3ng/ml) increased in the arginine group. Conclusion: Short-term enteral L-arginine therapy addeded to usual enteral nutrition of patients affected by head and neck cancer and surgery without diabetes mellitus type 2 is able to improve insulin resistance and adiponectin levels.^les^aIntroducción: Alguntos trabajos han encontrado que la L-arginina induce efectos beneficiosos sobre la resistencia a la insulina, tanto en pacientes con diabetes tipo 2 como en individuos sanos. El objetivo de nuestro estudio fue investigar si la suplementación enteral de L-arginina (20 g por día) en pacientes con cáncer de cabeza y cuello puede modificar la resistencia a la insulina, los niveles de leptina y adiponectina después de la cirugía. Material y métodos: Tras la cirugía 82 pacientes fueron asignados aleatoriamente a dos grupos: grupo I recibió un enterales suplementos de dieta con una dosis alta de arginina (20 g por día) y el grupo II recibió una fórmula enteral sin arginina. En el momento basal y el día 10 tras la cirugia, se registraron los siguientes parámetros: glucosa, proteína C reactiva, insulina, HOMA (Homeostasis Model Assessment), leptina y adiponectina. Resultados: Los valores de peso, índice de masa corporal, la masa grasa y la masa libre de grasa se mantuvieron sin cambios durante la intervención nutricional aguda en ambos grupos. Los niveles de insulina UI/L (-0,21 +/-0,18) y HOMA (-0,07 +/-0,13) disminuyeron en el grupo de arginina. Los niveles de adiponectina (1,8 +/-2.3ng/ml) aumentaron en el grupo de arginina. Conclusión: La nutrición enteral con L-arginina a corto plazo en los pacientes afectados por cáncer de cabeza y cuello y tras cirugía es capaz de mejorar la resistencia a la insulina y los niveles de adiponectina.

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