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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

SILVA DE ASSIS, Michelli Cristina; MORAES SILVEIRA, Carla Rosane de; GOMES BEGHETTO, Mariur    MELLO, Elza Daniel de. Is duration of postoperative fasting associated with infection and prolonged length of stay in surgical patients?. []. , 30, 4, pp.919-926. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2014.30.4.7528.

^len^aObjective: Verify whether the postoperative fasting period increases the risk for infection and prolonged length of stay. Methods: Prospective cohort study. Elective surgery patients were included. Excluded: those with no conditions for nutritional assessment, admitted in minimal care units, as well as with <72h in-hospital stay. Postoperative fasting was recorded from the days of no nutrition therapy. The length of stay was considered prolonged when above the average according to the specialty and type of surgery. Logistic regression was used to assess associations and adjust for confounding factors. Results: 521 patients were analyzed, 44.1% were fasted for a period ≥ 1 day, 91% for ≥ 3 days and 5.6% for more than 5 days. Patients with more than 5 days fasting were more eutrophic, more admitted to intensive care units, and had more postoperative surgical complications. After adjustment for confounding variables, it was noted that > 1 day of postoperative fasting increased the infection risk by 2.04 (CI95%: 1.20 to 3.50), ≥ 3 days 2.81 (CI95%: 1.4-5.8), and in fasting for more than 5 days the infection risk was 2.88 times higher (CI95%: 1.17 to 7.16). The risk for prolonged hospitalization was 2.4 (CI95%: 1.48 to 3.77) among patients who had ≥ 1 day fasting, 4.44 (CI95%: 2.0 to 9.8) and 4.43 times higher (CI95%: 1.73 to 11.3) among patients with ≥ 3 days fasting and more than 5 days, respectively. Conclusion: The longer duration of postoperative fasting was an independent risk factor both for infection and for prolonged hospital stay.^les^aObjetivo: Constatar si el periodo de ayuno postoperatorio aumenta el riesgo de infección y prolonga la estancia hospitalaria. Métodos: Estudio de cohorte prospectivo. Fueron incluidos pacientes en cirugía selectiva. Se excluyeron aquellos sin posibilidades de evaluación nutricional, ingresados a unidades de cuidado mínimo y con <72h de estancia hospitalaria. El ayuno postoperatorio fue registrado desde los días sin terapia nutricional. Se consideró que la duración de la estancia hospitalaria era prolongada cuando fue superior al promedio de acuerdo con la especialidad y el tipo de cirugía. Se usó regresión logística para evaluar las asociaciones y ajustarlas a los factores de confusión. Resultados: Fueron analizados 521 pacientes, un 44,1% ayunó por un periodo de ≥ 1 día, un 91% por ≥ 3 días y un 5,6% por más de 5 días. Pacientes con más de 5 días de ayuno fueron más eutróficos, ingresaron más a unidades de cuidados intensivos y tuvieron más complicaciones quirúrgicas postoperatorias. Después de ajustar las variables de confusión, se encontró que ≥ 1 día de ayuno postoperatorio aumentó el riesgo de infección en 2,04 (CI95%: 1,20 al 3,50), ≥ 3 días 2,81 (CI95%: 1,4-5,8) y en ayunos por más de 5 días el riesgo de infección fue 2.88 veces más alto (CI95%: 1,17 al 7,16). El riesgo de hospitalización prolongada fue 2,4 (CI95%: 1,48 a 3,77) entre pacientes que pasaron por > 1 día de ayuno, 4,44 (CI95%: 2,0 al 9,8) y 4,43 veces más alta (CI95%: 1,73 al 11,3) entre pacientes con ≥ 3 días de ayuno y por más de 5 días, respectivamente. Conclusión: La mayor duración del ayuno postoperatorio fue un factor de riesgo independiente tanto para la infección como para la estancia hospitalaria prolongada.

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