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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

CALLEJA FERNANDEZ, Alicia; VIDAL CASARIEGO, Alfonso; CANO RODRIGUEZ, Isidoro    BALLESTEROS POMAR, María D.. Malnutrition in hospitalized patients receiving nutritionally complete menus: prevalence and outcomes. []. , 30, 6, pp.1344-1349. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2014.30.6.7901.

^len^aBackground: The prevalence of malnutrition in hospitals ranges from 20 to 50% and the hospital diet could be a potential risk factor. The aim of the study was to determine the overall and per services prevalence of hospital malnutrition, and assess its impact on clinical outcomes in patients receiving nutritionally complete menus. Methodology: Cross-sectional study in a university hospital. Nutritional status was assessed using Subjective Global Assessment (SGA), anthropometry, and biochemical parameters. For the assessment of outcomes during hospitalization, length of stay, rate of deaths, and readmissions were collected. Results: 201 patients were evaluated. The median age was 71.59 (IQR 21.43) years old, and 51.20% were women. According to the results obtained by SGA, 37.8% of individuals were well nourished (WN), 50.2% were at nutritional risk (NR), and 11.9% were malnourished (MN). The prevalence of malnourished (NR+MN) was higher in oncology-hematology and medical wards (80.0% and 70.5%) than in surgical ones (52.4%) (p = 0.047). The worse nutritional status was, the longer the length of stay [WN: 8.0 (IQR 8.0) days; NR: 12.0 (IQR 13.5) days; MN: 18.5 (IQR 18.5) days, p < 0.001). Conclusions: The prevalence of malnutrition in the evaluated hospital was very high, being particularly striking in medical services, and doubling length of stay.^les^aIntroducción: La prevalencia de malnutrición hospitalaria oscila entre el 20 y el 50% y las características de la dieta hospitalaria pueden contribuir a su desarrollo. El objetivo del estudio fue determinar la prevalencia de malnutrición hospitalaria general y por servicios y conocer su impacto en la evolución de los pacientes subsidiarios de dietas nutricionalmente completas. Metodología: Estudio transversal realizado en un hospital universitario. Se empleó la Valoración Global Subjetiva (VGS), técnicas antropométricas y parámetros bioquímicos para la valoración nutricional. Para conocer el impacto en la evolución del paciente se estudiaron las complicaciones durante la hospitalización, la duración del ingreso hospitalario, tasa de fallecimiento y de reingresos hospitalarios. Resultados: Fueron reclutados 201 pacientes. La mediana de edad fue 71,6 (RIC 21,43) años y el 51,2% eran mujeres. Según los resultados obtenidos con la VGS, el 37,8% estaba bien nutrido (BN), el 50,2% presentaba un riesgo nutricional (RN) y el 11,9% estaba malnutrido (MN). La prevalencia de malnutrición (RN+MN) fue superior en los Servicios de Oncología-Hematología y otros servicios médicos (80,0% and 70,5%) respecto a los quirúrgicos (52,4%) (p = 0,047). Un peor estado nutricional aumentó la estancia hospitalaria [BN: 8,0 (RIC 8,0) días; RN: 12,0 (RIC 13,5) días; MN: 18,5 (RIC 18,5) días, p < 0,001). Conclusiones: La prevalencia de malnutrición hospitalaria fue muy elevada en el centro evaluado, duplicando la estancia media y estando especialmente presente en servicios médicos.

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