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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

REIS, Caio Eduardo Gonçalves; CAMARA LANDIM, Karla; NUNES, Aline Costa Santos    DULLIUS, Jane. Safety in the hypertriglyceridemia treatment with n-3 polyunsaturated fatty acids on glucose metabolism in subjects with type 2 diabetes mellitus. []. , 31, 2, pp.570-576. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.2.7845.

^len^aIntroduction: Type 2 diabetes mellitus increases the risk of hypertriglyceridemia and is an independent risk factor for cardiovascular diseases. Current literature reveals the beneficial effects of n-3 polyunsaturated fatty acids (n-3 PUFA) in hypertriglyceridemia treatment, however the safety for type 2 diabetic subjects are still debatable. This literature review discusses the safety on glucose metabolism of n-3 PUFA supplementation in the treatment of hypertriglyceridemia in subjects with type 2 diabetes mellitus. Methods: A literature review was conducted on EMBASE and MEDLINE database to investigate clinical trials published since 1990 until June 2014 that investigated the effects of dietary/supplementation n-3 PUFA intake in hypertriglyceridemia treatment in subjects with type 2 diabetes mellitus. Results and Discussion: Fourteen clinical trials (n = 2,105) were included in this review. All trials reported a reduction in triglycerides levels between 12 - 34% in intra-group and 15 - 36% in between-groups analysis. Four trials showed a significant increase in LDL-c (6 - 18%) and another four in HDL-c levels (4 - 15%). No significant changes were found to total cholesterol, VLDL-c, fasting glucose, HbA1C, and insulin sensitivity index. Conclusions: The n-3 PUFA supplementation leads an improvement on TG levels and did not result in any impairment on glucose metabolism in hypertriglyceridemic patients with type 2 diabetes mellitus being a safe option to treat the diabetic population.^les^aIntroducción: Diabetes mellitus tipo 2 aumenta el riesgo de hipertrigliceridemia y es un factor de riesgo independiente para las enfermedades cardiovasculares. La literatura actual revela efectos beneficiosos de n-3 ácidos grasos poliinsaturados (n-3 AGPI) en el tratamiento de la hipertrigliceridemia, sin embargo, la seguridad de este tratamiento en los sujetos diabéticos tipo 2 es discutible. Esta revisión de la literatura discute la seguridad del n-3 PUFA la suplementación sobre el metabolismo de la glucosa en el tratamiento de la hipertrigliceridemia en pacientes con diabetes mellitus tipo 2. Métodos: Se ha realizado una revisión de la literatura en la base de datos MEDLINE y EMBASE del los ensayos clínicos publicados con fecha posterior al 1990 hasta Junio de 2014 sobre los efectos de la ingesta / suplementos del n-3 AGPI en el tratamiento de la hipertrigliceridemia en pacientes con diabetes mellitus tipo 2. Resultados y Discusión: Catorce estudios clínicos (n = 2105) se incluyeron en esta revisión. Del estudios informaron una reducción en los niveles de triglicéridos entre 12 a 34% en interior del grupo comparación y de 15 a 36% en entre grupos análisis. Cuatro estudios mostraron un aumento significativo en el LDL-c (6-18%) y otros cuatro en los niveles de HDL-c (4 - 15%). No se encontraron cambios significativos en el colesterol total, VLDL-c, la glucosa, HbA1c y el índice de sensibilidad a la insulina. Conclusión: El n-3 AGPI suplementación lleva una mejora en los niveles de triglicéridos y no arrojaron deterioro en el metabolismo de la glucosa en pacientes con hipertrigliceridemia con diabetes mellitus tipo 2 siendo una opción segura para el tratamiento de la población diabética.

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