31 2 
Home Page  

  • SciELO

  • Google
  • SciELO
  • Google


Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

MARISCAL-ARCAS, Miguel et al. Differences in food intake and nutritional habits between Spanish adolescents who engage in ski activity and those who do not. []. , 31, 2, pp.936-943. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.2.8267.

^len^aBackground: Increasing obesity among adolescents in the industrialized world may result from poor nutritional habits and inadequate exercise. Aim: To determine differences in food intake, nutritional habits, and body mass index between Spanish adolescents who engage in ski activity and those who do not. Methods: A socio-demographic survey, food frequency questionnaire, 24-hr dietary recall, and physical activity questionnaire were completed by 300 Spanish schoolchildren aged 10 to 18 yrs. Results were compared (Student’s t, chi-square and Fisher’s exact test) between adolescents engaged (SP) and not engaged (N-SP) in skiing according to their sex. Results: SP adolescents devoted > 4 h/day to physical activity versus < 1 h for N-SP adolescents. No significant differences were found in nutrient intake or nutritional habits between SP and N-SP adolescents. Protein and fat intakes of both groups were above recommended levels. A higher proportion of N-SP than SP males were overweight. Logistic regression analysis showed that the maintenance of a normal weight was favored by the practice of skiing, the consumption of sugar-free drinks, and supplementation with vitamins/mineral salts and was negatively associated with body weight dissatisfaction, intake of nutritional supplements other than vitamins or minerals, and the consumption of snacks. Conclusions: The diet of this adolescent population was poorly balanced. Engagement in physical activity appears to be a key factor in maintaining a healthy body mass index.^len^aAntecedentes: El aumento de la obesidad entre los adolescentes en países desarrollados puede ser consecuencia de malos hábitos alimentarios y falta de actividad. Objetivo: Determinar las diferencias en la ingesta de alimentos, hábitos nutricionales e índice de masa corporal entre adolescentes españoles que practican esquí y los que no lo hacen. Métodos: Una muestra de 300 adolescentes españoles de 10 a 18 años completó una encuesta que incluyó variables sociodemográficas, un cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos, recordatorio de 24h y un cuestionario de actividad física. Se utilizaron test de comparación paramétricos y no paramétricos para comparar los resultados entre adolescentes que practican (SP) y no practican (N-SP) esquí, en función al sexo. Resultados: Los adolescentes SP dedicaron más de 4h diarias a la realización de actividad física mientras que los adolescentes N-SP dedicaron menos de 1 hora diaria a la actividad física. No se encontraron diferencias significativas en la ingesta de nutrientes o los hábitos nutricionales entre adolescentes SP y N-SP. La ingesta de proteínas y lípidos de ambos grupos estuvo por encima de los niveles recomendados. El sobrepeso fue más frecuente entre adolescentes N-SP. El análisis de regresión logística mostró que el mantenimiento de un peso normal se ve favorecido por la práctica del esquí, el consumo de bebidas sin azúcar y la suplementación con vitaminas/minerales y se asoció negativamente con la insatisfacción con el peso corporal, el consumo de suplementos nutricionales distintos a vitaminas o minerales y el consumo de aperitivos. Conclusiones: La dieta de esta población adolescente fue desequilibrada. La participación en la actividad física parece ser un factor clave en el mantenimiento de un índice de masa corporal saludable.

: .

        · | |     · |     · ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License