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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

BERNARDES SPEXOTO, Maria Cláudia; GARCIA FERIN, Giovana    CAMPOS, Juliana Alvares Duarte Bonini. Pharmacology and biochemistry undergraduate students' concern for a healthy diet and nutrition knowledge. []. , 31, 4, pp.1813-1823. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.4.8350.

^len^aObjective: To estimate the concern for a healthy diet and the nutrition knowledge of undergraduate students of a pharmacology and biochemistry program and their associations with the variables of interest. Methods: This cross-sectional study administered the Nutrition Knowledge Scale and the How is your diet? questionnaire to 381 students. The associations between concern for a healthy diet and nutrition knowledge and between these two factors and the demographic variables were measured by the chi-square test (χ2) or Fisher's exact test. The significance level was set at 5%. Results: The mean age of the students was 20.6 (standard deviation [SD] = 2.7) years; 78.2% were female students; their mean body mass index was 22.6 (SD = 3.7) kg/m2; and 73.5% had an appropriate body mass index-related nutritional status. Most students fell within the category "pay attention to your diet" (77.1%) and "moderate nutrition knowledge" (79.7%). Concern for a healthy diet was significantly associated with program year (p = 0.024), socioeconomic class (p = 0.012), and physical activity (p <0.001). Nutrition knowledge was associated only with program year (p < 0.001). Concern for a healthy diet was not associated with nutrition knowledge (p = 0.808). Conclusion: Physically inactive, first-year students from socioeconomic class B (US$ 1,046 - 1,872) were less concerned with a healthy diet. Such concern was not related to the students' nutrition knowledge.^les^aObjetivo: Estimar la preocupacion por una alimentacion sana y el conocimiento de la nutricion de los estudiantes de un titulo de grado en Farmacia y Bioquimica y su asociacion con variables de interes. Metodos: Este estudio transversal. Participaron 381 estudiantes. Fue utilizado como instrumentos de medicion a "Escala El conocimiento nutricional" y "¿Como esta la comida?". Se realizo un estudio asociacion entre la preocupacion por una alimentacion sana y el conocimiento nutricional y aquellos con las variables demograficas mediante el uso de la prueba de chi-cuadrado (χ2) o Fisher. Hemos adoptado un nivel de significacion del 5%. Resultados: La edad promedio de los estudiantes fue de 20,6 (SD = 2,7) anos, el 78,2% eran varones femenina. El indice de masa corporal (IMC) fue de 22,6 (SD = 3,7) kg/m2 y 73,5% se presentaron con un estado nutricional adecuado para este indicador. La mayoria de los alumnos evaluados fueron categorizados como gestad atentos con la comidah (77,1%) y gel conocimiento nutricional moderadoh (79,7%). Se han observado asociaciones significativas entre la preocupacion por una alimentacion sana y ano del curso (p = 0,024), la classe economica (p = 0,012) y la actividad fisica (p < 0,001). El conocimientos nutricionales solo se asocio con el ano del curso (p < 0,001). No se encontro asociacion significativa entre la preocupacion por una alimentacion saludable y conocimientos sobre nutricion (p = 0,808). Conclusion: Los estudiantes de primer ano por supuesto, pertenecen a la clase economica B y no fisicamente activos mostraron una menor preocupacion por una alimentacion saludable. Esta preocupacion no se estaba relacionado con el conocimiento nutricional presentado por los estudiantes.

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