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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

SANTOS, Carla Adriana; PEREIRA, Marta; SANTOS MARTINS, Vera    FONSECA, Jorge. Traqueoesophageal fistula patients fed through percutaneous endoscopic gastrostomy/gastrojejunostomy: nutritional status and clinical outcome. []. , 32, 2, pp.691-695. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.2.9078.

^len^aBackground: tracheoesophageal fistula (TEF) may result from cancer or mechanical ventilation. Endoscopic Gastrostomy or Gastrojejunostomy (PEG/PEG-J) is used for nutritional support. Objective: in TEF-patients, evaluating nutritional status when PEG is performed, safety of PEG/PEG-J and clinical outcome. Methods: from the files of PEG/PEG-J feed TEF-patients we collected: clinical data, Body Mass Index, albumin, transferrin and cholesterol when gastrostomy was performed, and clinical outcome globally and according with the TEF cause: Group 1: complication of mechanical ventilation, Group 2: cancer. Results: twelve patients, 18-91 years (median: 53), 11 PEG, one PEG-J: six complications of ventilation (neurological diseases), 6 cancers. Mean period from TEF diagnosis until gastrostomy: 2 months in Group 1, 10 months in Group 2. In the day of the gastrostomy, patients presented with malnutrition parameters, most strikingly in the cancer group. Group 1: died a single patient, 3 closed the TEF, resuming oral intake, 2 are still PEG-feed. All cancer patients died (7 months after gastrostomy). One needed a jejunal extension to create a PEG-J. No more complications. Conclusion: PEG/PEG-J was safe in TEF-patients, but cancer patients underwent gastrostomy too late. In TEF-patients, PEG/PEG-J should be considered in a regular basis, earlier in the disease evolution, before established malnutrition.^les^aIntroducción: las fístulas traqueoesofágicas (FTE) pueden surgir en un cáncer de esófago/pulmón o pueden ser secundarias a intubación endotraqueal prolongada. La Gastrostomía Percutánea Endoscópica o la Gastroyeyunostomía (PEG/PEG-J) son útiles para el soporte nutricional. Intentamos evaluar: estado nutricional cuando los pacientes son referenciados/sometidos a gastrostomía, evolución clínica y seguridad de la PEG/ PEG-J en la FTE. Materiales y métodos: pacientes con FTE alimentados por PEG/PEG-J: características clínicas, índice de masa corporal, albúmina, transferrina, colesterol, evaluados en el día de la gastrostomía, y según la causa de la FTE: Grupo 1: complicación de la ventilación mecánica; Grupo 2: cáncer esofágico o respiratorio. Resultados: doce pacientes, mediana de edad 53 años (18-91), 11 PEG, 1 PEG-J: 6 complicaciones de la ventilación mecánica; 6 cánceres. Periodo de referencia entre el diagnóstico de TEF y la gastrostomía: 2 meses en el Grupo 1, 10 meses en el Grupo 2. En el momento de la gastrostomía la mayoría estaban desnutridos, en particular el Grupo 2. En el Grupo 1 solo falleció un paciente, 3 regresaron a la alimentación oral después de cerrar la FTE, 2 mantienen la gastrostomía. Todos los pacientes oncológicos murieron (mediana: 7 meses después la PEG). Uno requirió una extensión yeyunal para PEG-J. Sin otras complicaciones. Conclusión: en nuestra experiencia, la PEG/PEG - J fue un método seguro en pacientes con FTE de causa oncológica u otra, pero los pacientes con cáncer son sometidos a gastrostomía muy tarde. En los pacientes con FTE la PEG/PEG -J se debe considerar antes de que se produzca la malnutrición.

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