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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

PORTELA, Clarissa Lima de Melo et al. Nutritional status, diet and non-alcoholic fatty liver disease in elders. []. , 32, 5, pp.2038-2045. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.5.9674.

^len^aObjective: evaluate the inter-relations between non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) and dietary factors in a population of hypertensive elders. Methods: 229 hypertensive elder patients were evaluated, from June to December 2009. All the patients that accepted to participate in the study signed a free consent term. An anthropometric evaluation was carried out and the body composition was evaluated. The diagnosis of NAFLD was determined by the American guidelines. The regular food intake was estimated through a 24 hour questionnaire. Results: the weighted excess, by the body mass index and excess of abdominal fat, were associated with NAFLD (p < 0.001). An inverse profile was found with the diet variables. Conclusion: the studied group presents a health risk situation, considering the nutritional status markers. The regular diet appeared to be inadequate, showing excess of sodium and low fiber and vegetables intake.^les^aObjetivo: evaluar las interrelaciones entre enfermedad grasa no alcohólica del hígado (HGNA) y factores dietéticos en una población de ancianos hipertensos. Métodos: 229 pacientes ancianos hipertensos fueron evaluados desde junio a diciembre del 2009. Todos los pacientes que aceptaron participar en el estudio firmaron un consentimiento libre e informado. Fueron realizadas evaluaciones antropométricas y de composición corporal. El diagnóstico de HGNA fue determinado por el American Guidelines. El consumo alimenticio regular fue estimado a través de una encuesta alimentaria de recordatorio de 24 horas. Resultados: el exceso de peso, ponderado por el índice de masa corporal y el exceso de grasa abdominal, fueron asociados con HGNA (p < 0,001). Un perfil inverso fue encontrado con las variables dietéticas. Conclusión: el grupo estudiado presentó una situación de riesgo para la salud, considerando los marcadores del estado nutricional. La dieta regular pareció ser inadecuada, mostrando exceso de sodio bajo consumo de fibras y vegetales.

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