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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

VAZQUEZ-VELASCO, Miguel et al. Glucomannan and glucomannan plus spirulina-enriched squid-surimi added to high saturated diet affect glycemia, plasma and adipose leptin and adiponectin levels in growing fa/fa rats. []. , 32, 6, pp.2718-2724. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.6.9936.

^len^aType 2 diabetes is a very prevalent chronic disease. Among dietary factors for its prevention and treatment, interest has grown in satiating fibre (konjac glucomannan) and spirulina. Our previous studies suggest that glucomannan itself and/or in conjunction to spirulina displayed hypolipemic and antioxidant effects when incorporated to squid surimi as functional ingredients. The present study aims to determine whether glucomannan- enriched or glucomannan plus spirulina-enriched squid-surimi improve plasma glucose and insulin levels in Zucker fa/fa rats fed a high saturated fat diet. Twenty four growing rats, divided into three groups, were given modified AIN-93M diets for seven weeks: 30% squid-surimi control diet (C), 30% glucomannan-enriched squid-surimi diet (G) and 30% glucomannan plus spirulina-enriched squid-surimi diet (GS). All rats became hyperglycemics and hyperinsulinemics, but G and GS diets induced significantly lower glucose levels (20%; p < 0.05) but did not modify insulinemia with respect to C diet. GS animals showed higher HOMA-D (p < 0.05) than C ones suggesting increased insulin availability. Plasma leptin and adiponectin decreased in G and GS vs. C group (p < 0.05). Adipose adiponectin increased significantly in G and GS vs. C rats (16-20 times, p < 0.01). Leptin in adipose tissue was higher in GS vs. G group (p < 0.05). In conclusion, both glucomannan-diets were able to reduce hyperglycemia and increase adipose tissue adiponectin levels in fa/fa rats, suggesting an anti-hypertrophic and insulin-sensitizing adipokine effect in this tissue. Spirulina inclusion increased insulin availability. Although results are promising, the utility of consuming glucomannan surimis as part of usual diets demands future studies.^les^aLa diabetes tipo 2 es una enfermedad crónica de gran prevalencia. Entre otros factores dietéticos para su prevención y tratamiento, la fibra saciante (p. ej. glucomanano de konjac) y la espirulina han experimentado un interés creciente. Estudios previos sugieren que el glucomanano solo o en conjunción con la espirulina, incorporados a surimi de calamar, como ingredientes funcionales, induce efectos hipolipemiantes y antioxidantes. En el presente estudio tratamos de determinar si dichos surimis de calamar mejoran la glucemia y la insulinemia en ratas Zucker fa/fa alimentadas con una dieta hipersaturada. Veinticuatro ratas en crecimiento, divididas en tres grupos, fueron alimentadas durante siete semanas con las siguientes dietas AIN-93M modificadas: dieta control con 30% de surimi de calamar (C), dieta glucomanano con 30% de surimi de calamar enriquecido con 15% glucomanano (G) y dieta glucomanano/espirulina con 30% de surimi de calamar enriquecido con 15% de glucomanano y espirulina 3 g/kg dieta (GS). Todos los grupos presentaron hiperglucemia e hiperinsulinemia, pero las dietas G y GS redujeron significativamente los niveles de glucosa (20%; p < 0,05) con respecto a la dieta C, aunque no lograron modificar la insulinemia. Los animales alimentados con GS tuvieron valores de HOMA-D (p < 0,05) más elevados respecto al grupo C, sugiriendo un aumento de la disponibilidad de insulina. La leptina y la adiponectina plasmáticas disminuyeron en la dieta G y GS respecto a la C (p < 0,05). La adiponectina en tejido adiposo aumentó significativamente en G y GS vs. C (16-20 veces, p < 0,01). La leptina en tejido adiposo fue mayor en GS vs. G (p < 0,05). En resumen, ambas dietas con glucomanano fueron capaces de reducir la hiperglucemia e incrementar la adiponectina en tejido adiposo, sugiriendo para este tejido efectos antihipertróficos y sensibilizantes a la insulina. La inclusión de espirulina incrementó la disponibilidad de insulina. Aunque los resultados son prometedores, la conveniencia del consumo de surimis con glucomanano como parte de una dieta normal requiere futuros estudios.

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