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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

HERNANDEZ-MORANTE, Juan José; GALINDO-MUNOZ, Joaquín Santiago    BARBERA-ORTEGA, María del Carmen. Development and validation of a smartphone application to analyze subjective appetite variables. []. , 33, 2, pp.415-421. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.126.

^len^aIntroduction: Nowadays dietary treatment for obesity is not effective in most cases, probably because it is designed taking into account patient's total energy expenditure while other important circumstances such as hunger/satiety daily rhythms are usually not considered. New electronic devices may help in this regard. Objective: The objective of the present work was to develop an accurate and reliable smartphone application to analyze subjective appetite variables. Methods: Subjective appetite sensations were evaluated in 15 healthy volunteers by two different methods: paper and pen (P-P) and a new Android and iOS application. Appetite scores were completed every 30 minutes for 4 hours in two conditions: high-carbohydrate (HC) or high-fat (HF) breakfast. Secondly, subjects completed the new application every 30 minutes in free-living conditions. Results: Our repeated measures ANOVA revealed no significant differences regarding method (P-P or new application) or meal (HC or HF) (p > 0.05 in all cases) for hunger, desire to eat or fullness scores. Correlation coefficients showed a high agreement between both methods (R2 from 0.94-0.98). In addition, Bland-Altman test also revealed a high concordance between both methods. The application was also able to measure daily variation of subjective sensations under free-living conditions. Conclusion: The smartphone application was able to accurately determine subjective appetite scores in both laboratory and free-living conditions. The application was able to detect the effect of meal and recovery of appetite during two different conditions, following HC or HF breakfasts, which confirm the suitability of this application to future studies conducted to evaluate appetite regulation in humans.^les^aIntroducción: actualmente el tratamiento dietético de la obesidad no suele ser efectivo en muchos casos, probablemente porque se diseña fundamentalmente teniendo en cuenta el gasto energético mientras que otros aspectos relevantes, como los ritmos de hambre/saciedad, apenas son considerados. Los nuevos dispositivos móviles (smartphones) podrían ayudar a este respecto. Objetivo: desarrollar una aplicación para smartphones con el fin de analizar variables subjetivas relacionadas con el apetito de forma precisa y fiable. Métodos: se analizaron las sensaciones subjetivas de apetito de 15 voluntarios sanos mediante dos métodos: papel-lápiz (P-P) y una nueva aplicación para smartphones. Las sensaciones de apetito se analizaron cada 30 minutos durante 4 horas en dos situaciones: desayuno alto en carbohidratos (HC) y alto en grasas (HF). Además, los sujetos completaron la aplicación cada 30 minutos en condiciones ambientales. Resultados: los datos derivados del ANOVA indican que no existieron diferencias respecto al método (P-P vs. aplicación) o comida (HC vs. HF) (p > 0.05) para las puntuaciones de hambre, deseo de comer y saciedad. Los coeficientes de regresión mostraron una elevada concordancia (R2: 0.94-0.98). El test de Bland-Altman también reveló una alta reciprocidad entre ambos métodos. Además, la aplicación fue capaz de medir las variaciones subjetivas de apetito en condiciones ambientales. Conclusión: la aplicación para smartphones fue capaz de determinar de forma fiable y precisa las variables subjetivas de apetito tanto en condiciones de laboratorio como ambientales, lo que confirma la idoneidad de esta aplicación para llevar a cabo futuros estudios en los que se evalúe la regulación del apetito en humanos.

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