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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

TOUSSAINT-MARTINEZ DE CASTRO, Georgina et al. Vitamin D, not iron, is the main nutrient deficiency in pre-school and school-aged children in Mexico City: a cross-sectional study. []. , 33, 4, pp.794-800. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.372.

^len^aIntroduction: In 2012, the Mexican National Health Survey (ENSANUT 2012) showed a moderate prevalence rate of vitamin D deficiency, around 16%, in a national representative sample of children. A decreasing prevalence of anemia during the last 15 years has been observed in Mexico. The aim of this study was to determine the levels of vitamin D in children 3-8 years old in four different locations within the metropolitan area of Mexico City and to compare them to levels of iron and zinc as references of nutritional status. Methods: One hundred and seventeen healthy children aged 3-8 years attending four hospitals in Mexico City were invited to participate. All children received medical and nutritional evaluation, and blood samples were obtained. Results: Children were selected in four hospitals between April and August 2008. More than half (51.3%) were boys; their average age was 5.5 ± 1.6 years. The prevalence of subjects with deficient levels of 25-OH-vitamin D (< 50 nmol/L) was 24.77%. None of the children had haemoglobin levels below the anaemia threshold, and zinc determination revealed 8.26% of individuals with deficient levels (< 65 μg/dL). These data confirm the findings reported in ENSANUT about the sustained reduction of anaemia prevalence among preschool and schoolchildren and the rising rates of vitamin D deficiency in the same population. Similar to other studies, we found a link between socioeconomic status and micronutrient deficiency, these being markers of better nutrition, and vitamin D is remarkably related to the quality of the diet. This finding has not been considered in our population before. Conclusions: There is evidence of a sustained decrease of anaemia in Mexican children due to general enrichment of foods and focus on vulnerable populations, while vitamin D deficiency seems to have increased. More studies are needed to obtain more information on vitamin D levels at different ages and definition of susceptible groups in order to investigate the possibility of general population measures such as enrichment, which have proven to be effective.^les^aIntroducción: en 2012 la Encuesta Nacional de Salud y Nutrición (ENSANUT) mostró una prevalencia moderada de deficiencia de vitamina D, alrededor del 16%, en una muestra de niños representativa del país. A su vez, la anemia carencial ha disminuido durante los últimos 15 años en México. El objetivo del presente estudio fue determinar los niveles de vitamina D en niños de 3 a 8 años de edad en cuatro diferentes regiones dentro del área metropolitana de la Ciudad de México y compararlos con los niveles de hierro y zinc como referentes del estado nutricional. Métodos: ciento diecisiete niños sanos de 3 a 8 años de edad que regularmente asisten a cuatro diferentes hospitales en la Ciudad de México fueron invitados a participar. Todos los niños recibieron una evaluación médica y nutricional, y se obtuvieron muestras de sangre. Resultados: se reclutaron niños en los cuatro hospitales entre abril y agosto del 2008. Más de la mitad (51,3% fueron niños, su edad promedio fue de 5,5 ± 1,6 años. La prevalencia de sujetos con niveles deficientes de 25-OH-vitamina D (< 50 nmol/l) fue de 24,77%. Ninguno de los niños tuvo niveles de hemoglobina por debajo del umbral de la anemia y la determinación de zinc reveló que 8,26% de los individuos tenían niveles deficientes (< 65 μg/dl). Estos datos confirman los hallazgos reportados en el ENSANUT acerca de la reducción sostenida en la prevalencia de anemia en escolares y preescolares, pero también muestran que se eleva la de deficiencia de vitamina D en esta población. De forma similar a otros estudios, encontramos un vínculo entre el estatus socioeconómico y la deficiencia de micronutrimentos en tanto que estos son marcadores de mejor estado nutricional y la vitamina D se relaciona notablemente con la calidad de la dieta. Estos hallazgos no se han considerado previamente en nuestra población. Conclusiones: existen datos que sugieren una disminución progresiva de la anemia en niños mexicanos debido a una fortificación general de los alimentos y el enfoque en población vulnerable, mientras que la deficiencia de vitamina D parece haber incrementado. Se requieren más estudios para obtener más información acerca de los niveles de vitamina D en distintos grupos de edad y definir a los grupos susceptibles para investigar la posibilidad de llevar a cabo medidas de impacto en la población general como enriquecimiento de alimentos, que ha probado ser efectiva en otros nutrimentos.

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