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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

KARABUDAK, Efsun    KOKSAL, Eda. Validity and reliability of beverage intake questionnaire: evaluating hydration status. []. , 33, 5, pp.1129-1135. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.577.

^len^aObjective: The purpose of this investigation is to test the validity and reliability the assessment methods for the true beverage consumption of adults. Methods: This cross-sectional study was carried out 291 healthy volunteers. The beverage intake questionnaire (BIQ) was prepared in combination with a new one which is developed based on basic principles and the existing one developed for the beverages consumed the most with respect to frequency and amount by Turkish populations. During the initial visit the participants completed BIQ1 and then provided a urine sample to determine urinary specific gravity (USG). For validity, participants recorded the type and quantity of foods and beverages consumed on the same day and previous two days. Two weeks later, for reliability, participants completed the same beverage intake questionnaire (BIQ2). Results: Mean daily total fluid intake was estimated at 1,773 ± 49.4mL using the dietary intake record (DIR), 2,120 ± 49.5 mL with BIQ1 and 1,990 ± 46.3 mL for BIQ2. The largest contribution to total fluid intake was plain water. The response on the two assessment tools (DIR and BIQ1) all beverage intakes were significantly correlated (p < 0.01) except for alcoholic beverage intake. One could see a significant correlation between BIQ1 and BIQ2 in relation to total fluid intakes (r = 0.838,p < 0.01). The USG measurement was negatively correlated with three assessment tools (DIR, BIQ1 and BIQ2), the amount of plain water and the amount of total fluid intake. Conclusions: The self-administered instrument described in this study may be useful for researchers interested in assessing habitual beverage consumption patterns or evaluating hydration status for adults.^les^aObjetivo: el objetivo de este estudio es evaluar la validez y la fiabilidad de los métodos utilizados para medir el consumo de bebidas de los adultos correctamente. Método: este estudio transversal fue conducido con 291 voluntarios sanos. El cuestionario de consumo de bebidas (BIQ) fue desarrollado como una nueva encuesta con la adición de las bebidas más consumidas por la población turca en términos de frecuencia y cantidad. Los participantes realizaron el cuestionario BIQ1 en la primera reunión y después se tomaron muestras de orina con el fin de determinar la densidad urinaria (USG). Se registró la validez, el tipo y la cantidad de alimentos y bebidas consumidos por los participantes en el mismo día y dos días antes. Para comprobar la fiabilidad, se realizó a los participantes el mismo cuestionario de consumo de bebidas (BIQ2) dos semanas más tarde. Resultados: el consumo total diario de líquidos fue estimado en 1.773 ± 49,4 ml por los registros de alimentos (DIR), en 2.120 ± 49,5 ml por el BIQ1 y en 1.990 ± 46,3 ml por el BIQ2. La mayor contribución a la ingesta total de líquidos es debida al agua. Ambas herramientas de evaluación (DIR y BIQ1) mostraron una correlación significativa en todas las bebidas con excepción de las bebidas alcohólicas (p < 0,01). Una de la correlación más significativa se encontró en el consumo total de líquidos entre BIQ1 con BIQ2 (r = 0,838, p < 0,01). Se encontró que la medición de la USG está correlacionada negativamente con las tres herramientas (DIR, BIQ1 ve BIQ2) de evaluación para el agua y la ingesta total de líquidos. Conclusión: los cuestionarios para evaluar el estado de hidratación o y los hábitos de consumo de bebidas en adultos pueden ser de utilidad para aquellos investigadores interesados.

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