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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

JAUREGUI-LOBERA, Ignacio; BOLANOS-RIOS, Patricia; VALERO-BLANCO, Eva    ORTEGA-DE-LA-TORRE, Ángeles. Eating attitudes, body image and risk for eating disorders in a group of Spanish dancers. []. , 33, 5, pp.1213-1221. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.588.

^len^aIntroduction: Prevalence of eating disorders (ED) and discrepancies between actual weight and weight perception seem much higher in dancers. The aims analysed in 77 dancers were: risk for ED; relationship between eating attitudes and psychological variables; dieting and self-weighing, and body image distortion. Method: Weight- and body image-related variables, dieting, self-reported physical fitness, specific ED-related variables and other psychological variables were assessed. The robust Huber's model was applied in order to test the influence of the variables analysed on the Eating Attitudes Test (EAT-40) scores. In case of categorical variables, the Chi-square (χ2-test) or the Fisher's exact test were applied. Results: Higher risk of ED was not obtained. Despite the relationship between EAT-40 and BMI, body appreciation and drive for thinness, scores on EAT-40 and BMI do not suggest higher risk in dancers. Dancers had a similar weight perception than other populations and body dissatisfaction seems not to be worse than the reported in other types of participants. Conclusions: Despite some limitations, our study adds some data in this field of study bearing in mind the use of a cluster of variables previously not taken into account as a whole.^les^aIntroducción: la prevalencia de trastornos de la conducta alimentaria (TCA) y las diferencias entre el peso corporal real y el percibido parecen más elevadas en bailarines. Los objetivos analizados en 77 bailarines fueron: riesgo de TCA; relación entre actitudes alimentarias y variables psicológicas; conducta de dieta y autocontrol de peso, y distorsión de la imagen corporal. Método: se estudiaron variables relacionadas con el peso y la imagen corporal, conducta de dieta, percepción de la propia forma física, variables específicas relacionadas con los TCA y otras variables psicológicas. El modelo estadístico robusto de Huber fue utilizado para probar la influencia de las variables analizadas en las puntuaciones del Eating Attitudes Test (EAT-40). Para las variables categóricas se usaron la prueba de Chi-cuadrado o el test de Fisher. Resultados: no se encontró un mayor riesgo de TCA. Aun existiendo correlación entre el EAT-40 y el índice de masa corporal (IMC), aprecio corporal e impulso a adelgazar, las puntuaciones del EAT-40 y el IMC no sugieren un mayor riesgo en este grupo de bailarines. Por otro lado, estos bailarines tienen una percepción del propio peso similar a la de otras poblaciones y su insatisfacción corporal no parece ser peor que la expresada en otros tipos de población. Conclusiones: a pesar de algunas limitaciones, este estudio añade algunos datos en este campo, teniendo en cuenta el grupo de variables analizadas, previamente no consideradas en conjunto.

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