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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

MUNOZ-ESPARZA, Nelly Carolina; VASQUEZ-GARIBAY, Edgar Manuel; ROMERO-VELARDE, Enrique    TROYO-SANROMAN, Rogelio. Risk of malnutrition of hospitalized children in a university public hospital. []. , 34, 1, pp.41-50. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.974.

^len^aObjective: The study aimed to demonstrate that the duration of hospitalization has a significant effect on the nutritional status of children treated in a university hospital. Methods: A longitudinal study was conducted during 2014, with a non-random sampling site concentration in children from birth to 19 years who were admitted to the hospital in the past 24 hours and who met the inclusion criteria and had signed informed consent. Upon entering, at 7 days, and at discharge, anthropometric indices, including weight/age, height/age, weight/height, BMI/age, head circumference/age, triceps and subscapular skin folds, and fat percentage, were obtained. Student's t-test, U Mann-Whitney, ANOVA, chi square, Wilcoxon, and odds ratios were used to analyze the data. Results: In total, 206 patients were included: 40% infants, 25% preschoolers, 15% schoolchildren, and 20% teenagers. Infants had a significant improvement from admission to discharge in the indices weight/length (p = 0.042) and BMI (p = 0.002); adolescents showed decreased BMI from admission to discharge from the hospital (p = 0.05). Patients with longer hospitalization (more than 10 days) had an increased deficit in anthropometric indices at admission (p < 0.05). Infants had a higher risk of deficit in the BMI index and height/age than preschoolers, schoolchildren, and adolescents between admission and discharge. Conclusion: When the nutritional condition of a child was critical at admission, the child remained hospitalized significantly longer. Infants come under the age group most vulnerable to malnutrition and require greater monitoring of nutritional status during hospitalization.^les^aObjetivo: demostrar que la duración de la hospitalización tiene un efecto significativo sobre el estado nutricional de niños internados en un hospital para población general. Métodos: estudio longitudinal llevado a cabo durante 2014 en niños con edades comprendidas desde el nacimiento hasta los 19 años, ingresados en un hospital público en las últimas 24 horas. Al ingreso, a los 7 días y al alta hospitalaria se obtuvieron los índices antropométricos peso/edad, talla/edad, peso/talla, IMC/edad, circunferencia cefálica/edad, pliegues cutáneos tricipital y subescapular y el porcentaje de grasa. Para el análisis de datos se utilizaron las pruebas t de Student, U Mann-Whitney, ANOVA, Chi-cuadrado, Wilcoxon y razón de momios. Resultados: se incluyeron 206 pacientes: 40% lactantes, 25% preescolares, 15% escolares y 20% adolescentes. Los lactantes tuvieron una mejoría significativa desde el ingreso al alta en los índices peso/talla (p = 0,042) y el IMC (p = 0,002); los adolescentes mostraron una disminución del IMC desde el ingreso hasta el alta del hospital (p = 0,05). Hubo mayor déficit en los índices antropométricos al ingreso en pacientes con una hospitalización superior a 10 días (p < 0,05). Entre el ingreso y el alta, los lactantes tuvieron un riesgo mayor de déficit en el índice talla/edad y en el IMC que los niños preescolares, escolares y adolescentes. Conclusión: cuando la condición nutricia del niño fue crítica al ingreso, permaneció hospitalizado por un periodo significativamente más largo. Los lactantes fueron el grupo etario más vulnerable a la desnutrición y requieren de mayor vigilancia del estado nutricio y la alimentación durante la hospitalización.

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