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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

ANTONIO, Javier Mateu-de    FLORIT-SUREDA, Marta. Effects unrelated to anti-inflammation of lipid emulsions containing fish oil in parenteral nutrition for adult patients. []. , 34, 1, pp.193-203. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.882.

^len^aSeveral reviews and meta-analyses on modulated inflammatory and immunologic responses after the administration of omega-3 polyunsaturated fatty acids (PUFAs) in different diseases and conditions have been published. However, omega-3 PUFAs exert several other actions which are not directly related to immunologic or inflammatory responses. The aim of this paper was to review the effects which are not directly related to immunologic and inflammatory responses of intravenous lipid emulsions (IVLEs) containing fish oil (FO) in parenteral nutrition (PN) for adult patients. IVLEs containing FO could have a role in the prevention of alterations in liver enzyme tests (LETs) or PN-associated liver disease (PNALD). Studies using FO doses of ≥ 0.150 mg/kg/day or IVLEs with high FO concentration reported more positive results than those with lower doses. Once PNALD was developed, the use of IVLEs exclusively composed of FO at doses of 0.25-1 g of FO/kg/day for several weeks could attenuate or even eradicate cholestasis and liver alteration. IVLEs containing FO seemed to have faster blood clearance, and this could be beneficial for some patients. Some studies also suggested a possible improvement of respiratory function by the administration of these IVLEs. In general, IVLEs containing FO were safe. Their use did not increase oxidative stress but, in contrast, increased plasma tocopherol content. They did not alter insulin sensitivity or glycemic control, and studies have found no relevant clinical effect on platelet aggregation or hemostasis. In conclusion, the use of IVLEs containing FO in PN may be beneficial with regard to older IVLEs, in addition to the modulation of systemic inflammation response.^les^aSe han publicado varias revisiones y metaanálisis sobre la modulación de las respuestas inflamatorias e inmunológicas por la administración de ácidos grasos poliinsaturados (AGPI) omega-3. Sin embargo, los AGPI omega-3 ejercen otras acciones no directamente relacionadas con estas respuestas. El objetivo de este trabajo es revisar los efectos de las emulsiones lipídicas intravenosas (ELIV) que contienen aceite de pescado (AP) en la nutrición parenteral (NP) de pacientes adultos. Estas emulsiones pueden tener un papel importante en la prevención de las alteraciones del perfil hepático o de la enfermedad hepática asociada a la NP (EHANP) en comparación con las ELIV sin AP. Los estudios que usaron dosis ≥ 0,150 mg/kg/día presentaron resultados más positivos que aquellos con dosis menores. Una vez se ha presentado la EHANP, el uso de una ELIV compuesta exclusivamente de AP, a dosis de 0,25-1 g de AP/kg/día durante varias semanas, podría atenuar o incluso revertir la alteración hepática y la colestasis cuando la administración de la NP es crónica. Las ELIV con AP parecen tener un aclaramiento plasmático más rápido, lo que podría suponer una ventaja en ciertos pacientes. Algunos estudios también sugieren que estas emulsiones podrían mejorar la función respiratoria. En general, estas ELIV que contienen AP son muy seguras, no aumentan el estrés oxidativo e incluso incrementan el nivel de alfa-tocoferol plasmático. Asimismo, no alteran la sensibilidad a la insulina o el control glicémico y tampoco se ha demostrado que afecten clínicamente a la agregación plaquetaria o a la hemostasia. En conclusión, el uso de ELIV con AP en la NP podría suponer algunas ventajas frente a la ELIV sin AP, además de la modulación de la respuesta inflamatoria sistémica.

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