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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

GUL, Ali et al. Association between vitamin D levels and cardiovascular risk factors in obese children and adolescents. []. , 34, 2, pp.323-329. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.412.

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Background and aim:

Childhood obesity is associated with an increased risk of chronic disease. We aimed to determine the association between vitamin D deficiency and cardiovascular risks in obese children.

Method:

The studied children were selected from obese children who were followed up at obesity clinic, aged 6-17 years. Basic demographic information and laboratory data were collected retrospectively from hospital records.

Results:

A total of 310 students (178 [57.4%] girls) were evaluated for 25-hydroxyvitamin D (25[OH] D) levels in late winter/spring. The prevalence rates of vitamin D deficiency, insufficiency, and sufficiency were 62.3%, 34.5%, and 3.2%, respectively. Insulin resistance was observed in 146 (47.1%) children; the frequencies of dyslipidemia and hypertension were 31% and 19.4%, respectively. The mean atherogenic dyslipidemia ratio was higher in the deficient group (p = 0.049). Inverse correlations of 25(OH) D levels were observed with homeostasis model assessment of insulin resistance values (r = -0.146, p = 0.010). The mean values of 25(OH) D (ng/mL) were lower in girls (12.15 ± 6.60) than in boys (16.48 ± 8.69) (p < 0.05) and in children with hypertension (11.92 ± 5.48) than in those without (14.50 ± 8.24) (p < 0.05).

Conclusions:

Vitamin D deficiency is observed more frequently than expected in obese children and adolescents. Our findings indicate that low 25(OH) D levels are associated with insulin resistance. Vitamin D deficiency could contribute to the morbidities associated with childhood obesity, such as insulin resistance or diabetes mellitus, increased cardiovascular/cardiometabolic risks, atherogenic dyslipidemia, and hypertension.

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Introducción y objetivo:

La obesidad infantil se asocia a un riesgo aumentado de enfermedades crónicas. El objetivo de este estudio es determinar la relación entre la deficiencia en vitamina D y el riesgo cardiovascular en niños obesos.

Método:

Se seleccionaron niños tratados en la clínica de obesidad, con edades entre 6 y 17 años. Los datos de laboratorio y la información demográfica básica se recogieron de forma retrospectiva a partir de las historias clínicas.

Resultados:

Se evaluaron 310 estudiantes (178, 57,4% mujeres) midiendo los niveles de vitamina D a finales de invierno y en primavera. La prevalencia de deficiencia en vitamina D, insuficiencia y suficiencia fueron 62,3%, 34,5% y 3,2% respectivamente. Se encontró resistencia insulínica en 146 niños (47,1%); mientras que la frecuencia de dislipemia e hipertensión fue de 31% y 19,4%, respectivamente. La razón de aterogenicidad debida a dislipemia fue mayor en el grupo deficiente (p = 0,049). Se encontró una correlación inversa entre los niveles de 25-OH-D y los valores de HOMA (r = -0,146; p = 0,01). Los valores medios de vitamina D (ng/Ml) fueron inferiores en niñas (12,15 ± 6,60) que en niños (16,48 ± 8,69) (p < 0,05) y en niños con hipertensión (11,92 ± 5,48 vs. 14,50 ± 8,24 en normotensos) (p < 0,05).

Conclusiones:

Se encontró una prevalencia de deficiencia en vitamina D en niños y adolescentes obesos superior a lo esperado. Nuestros hallazgos indican que los niveles bajos de vitamina D se asocian con resistencia insulínica. La deficiencia en vitamina D podría contribuir a las morbilidades que se asocian a la obesidad infantil, como la resistencia insulínica o la diabetes mellitus, el aumento del riesgo cardiovascular, la dislipemia y la hipertensión.

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