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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

MARTINEZ-RODRIGUEZ, Alejandro    ROCHE, Enrique. Effect of satiety on body composition and anxiety in university athletes: cohort study. []. , 34, 2, pp.396-401. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.364.

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Background:

Satiety is a determining parameter in nutrient intake control, which in the long run impacts on body weight. Many athletes need strict control on their weight to achieve their aims of the season.

Aim:

The aim of this study is to analyse the influence of satiety on body weight control and competitive anxiety in a university athletes population when they ingest ad libitum foods (SATIETY), or follow a nutritional dietary programme (DIET).

Methods:

The present study was a cohort study, in which 40 male university athletes participated. The assessment of body weight was done using the ISAK recommendations in its limited profile. The study of competitive anxiety was evaluated using the CSAI-2 questionnaire.

Results:

Results showed that the DIET group decreased significantly their body weight compared to the SATIETY group, they also obtained a significant improvement in their body composition, reducing fat mass. The SATIETY group didn't show significant reductions in fat mass. This group showed higher competitive anxiety values than the DIET group.

Conclusions:

The university athletes that follow an adapted and individualized diet seem to show improvements in their body composition and anxiety compared to those with ad libitum food.

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Introducción:

la saciedad en un parámetro determinante en el control de la ingesta y que afecta, por tanto, al peso corporal. Muchos atletas necesitan un control estricto del peso para alcanzar sus objetivos deportivos de la temporada.

Objetivo:

analizar la influencia de la saciedad en el control del peso y en la ansiedad competitiva en atletas universitarios cuando siguen una dieta libre (SATIETY) o un programa de seguimiento nutricional (DIET).

Métodos:

se trató de una cohorte de 40 atletas universitarios varones. La valoración del peso se realizó de acuerdo a las recomendaciones ISAK, mientras que la ansiedad se evaluó con el cuestionario CSAI-2.

Resultados:

los resultaron mostraron que el grupo DIET disminuyó significativamente en el peso, comparado con el grupo SATIETY. También se obtuvo una disminución en la masa grasa en el grupo DIET, que no se obtuvo en el SATIETY. Este último grupo obtuvo puntuaciones de ansiedad competitiva superiores.

Conclusiones:

los atletas universitarios que siguen una dieta adaptada individualizada parecen mejorar su composición corporal y sus niveles de ansiedad cuando se comparan con los que siguen una dieta libre.

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