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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

JULIAN, Cristina; SANTALIESTRA-PASIAS, Alba María; MIGUEL-BERGES, María Luisa    MORENO, Luis Alberto. Frequency and quality of mid-afternoon snack among Spanish children. []. , 34, 4, pp.827-833. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.918.

^len^aIntroduction: There are increasing concerns about the types of foods and beverages consumed by children during mid-afternoon snack in Spain. Aim: To describe the frequency and quality of the mid-afternoon snack in a representative sample of Spanish children. Methods: A total of 1,233 younger (three to six years) and 1,618 older (seven to twelve years) children participated in the study. The report of food and beverages consumed per week during the mid-afternoon snack meal (merienda) was obtained by an online platform. Results: An 84.4% of younger and 78.3% of older children were mid-afternoon snack consumers. Regular consumers were more likely to be from the South and the Centre regions. Sandwich was the most consumed food item among younger (49.5%) and older (59.7%) consumers; 46.5% of mid-afternoon snacks contained two food items among younger children, and 50.1% of mid-afternoon snacks contained one food item among older children. "Fruit", "milk and biscuits", and "fruit, biscuits and juices" were the most consumed combinations when considering one, two and three or more food items during one-time mid-afternoon occasion, respectively. Conclusions: The frequency of mid-afternoon snack occasions and the number and quality of food items consumed during one-time mid-afternoon snack occasion decrease with age. Spanish children should increase the frequency of mid-afternoon snack consumption and include healthy options in their menus. Longitudinal and intervention studies are needed to address the health impact of snacking and how to use this meal occasion to balance children's diets.^les^aIntroducción: hay cada vez más preocupación acerca del tipo de alimentos y bebidas consumidos durante la merienda por los niños españoles. Objetivo: describir la frecuencia y la calidad de la merienda en una muestra representativa de niños españoles. Métodos: un total de 1.233 niños jóvenes (de tres a seis años) y 1.618 mayores (de siete a doce años) participaron en el estudio. Los alimentos y bebidas consumidos por semana durante la merienda se obtuvieron mediante una plataforma en línea. Resultados: el 84,4% de los niños pequeños y el 78,3% de los niños mayores eran consumidores de merienda. Los consumidores regulares eran, con mayor probabilidad, del sur y de las regiones del centro. El bocadillo fue el alimento más consumido entre los consumidores pequeños (49,5%) y mayores (59,7%). El 46,5% de las meriendas entre los pequeños contenían dos alimentos y el 50,1% de las meriendas entre los mayores contenían únicamente un alimento. "Frutas", "leche y galletas" y "frutas, galletas y zumos" fueron las combinaciones más consumidas al considerar uno, dos y tres o más alimentos durante una sola ocasión de merienda, respectivamente. Conclusiones: la frecuencia de las ocasiones de merienda, así como el número y la calidad de los alimentos consumidos disminuyen con la edad. Los niños españoles deberían aumentar la frecuencia de consumo de la merienda e incluir opciones saludables en sus menús. Se necesitan estudios longitudinales y de intervención para abordar el impacto en la salud de la merienda y cómo usar esta ocasión de comida para equilibrar las dietas de los niños.

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