Nutrición Hospitalaria
ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611
TORRES-SANCHEZ, Erandis-D. et al. Effect of fish and olive oil on mitochondrial ATPase activity and membrane fluidity in patients with relapsing-remitting multiple sclerosis treated with interferon beta 1-b. []. , 35, 1, pp.162-168. ISSN 1699-5198. https://dx.doi.org/10.20960/nh.1084.
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Background:
Multiple sclerosis (MS) is an inflammatory disease of the central nervous system associated with increased oxidative stress (OS) and mitochondrial alterations. Fish oil consumption has neuroprotective, antioxidant and anti-inflammatory effects in patients with relapsing-recurrent MS (RR-MS).
Objective:
To evaluate changes in the hydrolytic activity of ATP synthase and mitochondrial membrane fluidity in patients with RR-MS who receive fish oil or olive oil as a dietary supplement.
Methods:
Clinical, controlled, randomized, double-blind trial. Patients consumed fish oil or olive oil for one year. The hydrolytic activity of ATPase and the fluidity of the mitochondrial membrane of platelets were quantified.
Results:
In patients with RR-MS, a decrease in the fluidity of mitochondrial membranes and an increase in the hydrolytic activity of ATP synthase was observed in comparison with healthy controls. After 6 or 9 months of treatment with fish oil or olive oil, respectively, these values were normalized.
Conclusion:
The consumption of fish oil and olive oil increases the fluidity of the mitochondrial membranes and decreases the catabolic activity of ATP synthase in platelets from patients with RR-MS.
Introducción:
la esclerosis múltiple (EM) es una enfermedad inflamatoria del sistema nervioso central asociada con estrés oxidativo (EO) y alteraciones mitocondriales. El aceite de pescado tiene efectos neuroprotectores, antioxidantes y antiinflamatorios en pacientes con EM remitente-recurrente (EM-RR).
Objetivo:
evaluar los cambios en la actividad hidrolítica de la ATPasa y de la fluidez de membrana mitocondrial en pacientes con EM-RR que reciben aceite de pescado o aceite de oliva como suplemento alimenticio.
Métodos:
ensayo clínico, controlado, aleatorizado, doble ciego. Los pacientes consumieron aceite de pescado o aceite de oliva durante un año. Se cuantificó la actividad hidrolítica de la ATPasa y la fluidez de la membrana mitocondrial de plaquetas.
Resultados:
en pacientes con EM-RR hay una disminución de la fluidez de las membranas mitocondriales y un incremento de la actividad hidrolítica de la ATPasa en comparación con controles sanos. Después de 6 y 9 meses de tratamiento con aceite de oliva y de aceite de pescado, respectivamente, los valores se normalizaron y se mantuvieron así hasta el fin del estudio.
Conclusión:
el consumo de aceite de pescado y aceite de oliva incrementan la fluidez de membrana y disminuye la actividad catabólica de la ATP sintasa en pacientes con EM-RR.
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