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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

VILLAR-TAIBO, Rocío et al. Epidemiology of home enteral nutrition: an approximation to reality. []. , 35, 3, pp.511-518. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.1799.

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Introduction:

home enteral nutrition (HEN) has undergone an important development; however, there is a notable lack of information with regard to its incidence and characteristics.

Objectives:

our aim was to assess the state of HEN in our area.

Methods:

an observational, prospective study, involving all patients who had initiated HEN in the Nutrition Unit during a year. Epidemiological, functional, and nutritional evolution of the patients was described and incidence of HEN was calculated.

Results:

HEN incidences totalled 229/100,000 inhabitants/year. The HEN population in our area was characterized by the aged and a high frequency of comorbidity and functional limitations. Neurological and oncological diseases accounted for 50% of indications. The remaining cases were malnourished patients who had received short periods of HEN after hospitalization or a hip fracture. Oral supplements (60%) with standard and hypercaloric formulas were used the most. At baseline, 75% of the patients suffered from malnutrition. During the follow-up, patients showed weight gain (1.6%), an increase in the percentage of normal weight and overweight (from 74% to 82.7%, p = 0.001) and a reduction in pressure ulcers (15.7% vs 10.3%, p < 0.001). The median duration of HEN was 8.5 months. Only a quarter of the patients experienced complications (mostly mild gastrointestinal complications); 43.1% had died at the end of the follow-up.

Conclusions:

in our area, the HEN incidence was much higher than those described in the literature. HEN appears to be a safe therapy with few complications that improves the nutritional status of the patients, even with short periods of administration.

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Introducción:

la nutrición enteral domiciliaria (NED) ha experimentado un importante desarrollo, aunque aún existe una notable carencia de información acerca de su incidencia y características.

Objetivos:

evaluar el estado de la NED en nuestra área.

Métodos:

estudio observacional y prospectivo que incluyó a todos los pacientes que iniciaron NED en el periodo de un año. Describimos su evolución epidemiológica, funcional y nutricional y calculamos la incidencia de NED.

Resultados:

la incidencia de NED alcanzó los 229/100.000 habitantes/año. La población con NED se caracterizó por ser añosa, con una elevada frecuencia de comorbilidad y limitación funcional. Las enfermedades neurológicas y oncológicas representaron el 50% de las indicaciones. El resto fueron pacientes malnutridos que recibieron periodos cortos de NED tras una hospitalización o fractura de cadera. Los suplementos orales con fórmulas estándar o hipercalóricas fueron los más utilizados (60%). Al inicio, el 75% de los pacientes tenía malnutrición. En el seguimiento, los pacientes lograron aumento de peso (1,6%) y mayor porcentaje de normopeso o sobrepeso (de 74% a 82,7%, p = 0,001). Las úlceras por presión se redujeron (15,7% vs. 10,3%, p < 0,001). La duración mediana de NED fue 8,5 meses. Solo una cuarta parte de los pacientes experimentaron complicaciones, la mayoría de ellas gastrointestinales y leves. El 43,1% había fallecido al final del seguimiento.

Conclusiones:

en nuestra área, la incidencia de NED es más elevada respecto a lo descrito en la literatura. La NED es un tratamiento seguro con pocas complicaciones que mejora el estado nutricional de los pacientes, incluso con periodos cortos de administración.

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