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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

MARQUES-GODINHO-MOTA, Jordana Carolina et al. Visceral adiposity increases the risk of breast cancer: a case-control study. []. , 35, 3, pp.576-581. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.1441.

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Introduction:

in recent decades, lifestyle changes in women involving physical inactivity, insulin resistance and body fat distribution have been associated with an increase in breast cancer.

Objective:

to assess whether insulin resistance, lipid profile, and visceral adiposity are associated with increased risk of breast cancer.

Methods:

a hospital-based case control study was conducted with 116 women newly diagnosed with breast cancer and 226 controls. Body mass index, waist circumference, total cholesterol, high-density lipoproteins (HDL), low-density lipoproteins (LDL), very-low-density lipoproteins (VLDL), triglycerides, glycated hemoglobin, HOMA-IR, HOMA-β, lipid accumulation product (LAP), and visceral adiposity index (VAI) were assessed. Logistic regression was adjusted for body mass index and age to quantify the association between breast cancer risk and insulin resistance, dyslipidemias, and visceral adiposity.

Results:

the case group had higher insulin resistance (p < 0.001), LAP (p = 0.012), and VAI (p = 0.004), and lower concentrations of HDL (p = 0.024) and HOMA-β (p = 0.010) compared to the control. Insulin resistance (OR = 3.00, 95% CI: 1.75-5.17, p < 0.001) and higher VAI (OR = 1.91, 95% CI: 1.17-3.13, p = 0.01) were associated with breast cancer, whereas the highest concentration of HDL reduces the chances of cancer by 53% (95% CI: 0.32-0.86, p = 0.026). In the multivariate analysis, only LAP and VAI were associated to breast cancer.

Conclusions:

visceral fat accumulation increases the risk of breast cancer.

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Introducción:

en las últimas décadas, los cambios de estilo de vida en las mujeres relacionados con la actividad física, la resistencia a la insulina y la distribución de la grasa corporal se han asociado con el aumento de cáncer de mama.

Objetivo:

evaluar si la resistencia a la insulina, el perfil lipídico y la adiposidad visceral están asociados con un mayor riesgo de padecer cáncer de mama.

Métodos:

se realizó un estudio de casos y controles en hospitales en el que participaron 116 mujeres recién diagnosticadas con cáncer de mama y 226 controles. Fueron evaluados índice de masa corporal, circunferencia de la cintura, colesterol total, lipoproteínas de alta densidad (HDL), lipoproteínas de baja intensidad (LDL), lipoproteínas de muy baja densidad (VLDL), triglicéridos, hemoglobina glicosilada, HOMA-IR, HOMA-β, el producto de acumulación de líquidos (LAP) y el índice de adiposidad visceral (VAI). La regresión logística se adaptó al índice de masa corporal y a la edad para cuantificar la asociación entre el riesgo de cáncer de mama y la resistencia a la insulina, dislipidemias y adiposidad visceral.

Resultados:

el grupo de casos presentó mayor resistencia a la insulina (p < 0,001), LAP (p = 0,012) y VAI (p = 0,004) y menores concentraciones de HDL (p = 0,024) y HOMA-β (p = 0,010) frente al grupo de control. La resistencia a la insulina (OR = 3,00, IC 95%: 1,75-5,17, p < 0,001) y mayor VAI (OR = 1,91, IC 95%: 1,17-3,13, p = 0,01) fueron asociadas al cáncer de mama, mientras que la mayor concentración de HDL reduce las probabilidades de cáncer al 53% (IC 95%: 0,32-0,86, p = 0,026). En el análisis multivariado, solo LAP y VAI se asociaron al cáncer de mama.

Conclusión:

la acumulación de grasa visceral aumenta el riesgo de cáncer de mama.

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