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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

DE-OLIVEIRA-FONSECA-SALLY, Enilce et al. Dietary intake of pregnant adolescents cared for in primary health care units of a Brazilian urban municipality. []. , 35, 3, pp.596-605. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.1412.

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Objective:

to evaluate the adequacy of dietary intake and the anthropometric nutritional status of pregnant adolescents in the city of Niterói, Rio de Janeiro, Brazil.

Materials and methods:

forty-two adolescents (13-19 years of age), with single-fetus gestation, assisted in the public prenatal health care units between 2008-2014, participated in the study. Body mass index (BMI) was used to assess the nutritional status. Dietary intake was assessed by 24h dietary recalls on two days during a week and one during weekend. Basal metabolic rate was measured by indirect calorimetry and used to determine the energy requirements. Mixed effects models were used to assess dietary intake over the gestational weeks (random effect) and BMI.

Results: mean

age (SD) of the pregnant women was 16.5 (1.5) years and the majority received allowance from a cash transfer federal program. Overall, 30.3% were overweight/obese pre-pregnancy and 16.7%, during pregnancy. Energy and protein intake adequacies decreased with increasing BMI and gestational week. There was adequate dietary intake of energy, protein, vitamin A and zinc and insufficient intakes of iron and calcium. There was excessive intake of sodium.

Conclusions:

pregnant adolescents living in underprivileged socio-economic environments assisted for prenatal care in primary health care units have adequate intakes of energy, protein, vitamin A and zinc. Pre-pregnancy overweight and high sodium intake are causes of concern due to the future implications for their health. The official Brazilian recommended criterion for anthropometric assessment in pregnancy of adolescents proved to be inadequate.

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Objetivo:

evaluar la adecuación de la ingesta dietética y el estado nutricional antropométrico de adolescentes embarazadas en Niterói, Río de Janeiro, Brasil.

Materiales y métodos:

participaron en el estudio 42 adolescentes de 13-19 años, con gestación de feto único, asistidas en las unidades públicas de atención prenatal entre 2008 y 2014. El índice de masa corporal (IMC) se utilizó para evaluar el estado nutricional. La ingesta dietética fue evaluada por recuerdos diarios de 24h dos días durante una semana y uno durante el fin de semana. La tasa metabólica basal se midió mediante calorimetría indirecta y se utilizó para determinar los requerimientos energéticos. Se emplearon modelos de efectos mixtos para evaluar la ingesta alimentaria durante las semanas de gestación (SG, efecto aleatorio) y el IMC.

Resultados:

la mayoría de las mujeres embarazadas recibían subsidios de un programa federal de transferencia de efectivo. En general, el 30,3% tenía sobrepeso/obesidad antes del embarazo y el 16,7%, durante el embarazo. La cantidad de energía y la ingesta de proteínas disminuyeron con el aumento del IMC y la SG. Había una ingesta dietética adecuada de energía, proteínas, vitamina A y una ingesta insuficiente de hierro y calcio.

Conclusiones:

las adolescentes embarazadas tienen un consumo adecuado de energía, proteínas y vitamina A. El sobrepeso previo y el alto consumo de sodio son causas de preocupación debido a las implicaciones futuras para su salud. El criterio oficial brasileño recomendado para la evaluación antropométrica en el embarazo de los adolescentes demostró ser inadecuado.

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