35 3 
Home Page  

  • SciELO

  • Google
  • SciELO
  • Google


Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

STAMPINI-OLIVEIRA-LOPES, Rita de Cássia et al. Modulation of intestinal microbiota, control of nitrogen products and inflammation by pre/probiotics in chronic kidney disease: a systematic review. []. , 35, 3, pp.722-730. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.1642.

^a

Dysbiosis may favor the occurrence of inflammation and oxidative stress in chronic kidney disease (CKD). It has been suggested that the intake of pre/probiotics may control the progression of chronic kidney disease. Thus, the objective of this study was to systematically review the literature on the effects of pre/probiotic intake on the intestinal microbiota, control of nitrogen products, oxidative stress, and inflammation in CKD patients. The literature search was conducted on MEDLINE, LILACS, Cochrane Library of Clinical Trials, and Science Direct. After careful evaluation by the reviewers, ten potentially relevant articles were selected for this study. Based on previous studies, intake of prebiotics appears to have the following effects: increased bifidobacteria and lactobacillus counts; reduced formation of uremic toxin, p-cresol, and its serum concentrations; improved lipid profiles; reduced systemic inflammatory state and concentrations of oxidative stress markers. Similarly, consumption of probiotics can reduce blood urea and serum phosphate concentrations. Furthermore, an increase in fecal volume and intestinal Bifidobacterium and a reduction in p-cresol serum and blood urea concentrations were observed in response to symbiotic intake. These results suggest that consumption of pre/probiotics may modulate the intestinal microbiota, and promote the growth and metabolism of anaerobic bacteria by decreasing the production of uremic solutes, further causing oxidative stress and systemic inflammation in CKD patients.

^len^a

La disbiosis puede favorecer la incidencia de inflamación y de estrés oxidativo en enfermedades renales crónicas. Se ha sugerido que el consumo de prebióticos y probióticos puede controlar la progresión de enfermedades renales crónicas. De este modo, el objetivo de este estudio es revisar sistemáticamente la literatura sobre los efectos del consumo de prebióticos y probióticos en la microbiota intestinal, el control de los productos de nitrógeno, el estrés oxidativo y la inflamación en enfermedades renales crónicas. La búsqueda bibliográfica fue realizada por medio de MEDLINE, LILACS, Cochrane Library of Clinical Trials y Science Direct. Diez artículos fueron incluidos en este estudio. Los prebióticos parecen aumentar las bifidobacterias y el recuento de lactobacillus, reducir la formación de toxina urémica, p-cresol y su concentración sérica; mejorar los perfiles lipídicos y reducir el estado de inflamación sistémica y la concentración de indicadores de estrés oxidativo. El consumo de probióticos puede reducir la urea en sangre y la concentración de fosfato sérico. Se verificó el aumento del volumen fecal y de las bifidobacterias intestinales y la reducción de la concentración sérica de p-cresol y de urea en sangre en respuesta a la ingesta de simbióticos. Estos resultados indican que los prebióticos y probióticos modulan la microbiota intestinal y promueven el crecimiento del metabolismo de bacterias anaerobias, disminuyendo la producción de solutos urémicos y la incidencia de estrés oxidativo e inflamación sistémica en pacientes portadores de enfermedades renales crónicas.

^les

: .

        · | |     · |     · ( pdf )