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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

TEIXEIRA, Jéssica Socas et al. Vitamin D nutritional status and its relationship with metabolic changes in adolescents and adults with severe obesity. []. , 35, 4, pp.847-853.   18--2019. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.1657.

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Introduction:

increased vitamin D deficiency occurs together with obesity and the association between these conditions has been observed.

Objective:

to assess the nutritional status of vitamin D and metabolic profile in adolescents and adults with obesity, and the relationship between complications arising from severe class of obesity with vitamin D nutritional status, and to compare the differences between these groups.

Methods:

observational comparative study. Population comprises adolescents and adults with severe obesity. Waist circumference (WC) and body mass index (BMI) were measured. Analysis of vitamin D (25(OH)D), lipid profile, C-reactive protein (CRP), blood glucose, fasting insulinemia, insulin sensitivity, blood pressure and diagnoses of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) and metabolic syndrome (MS) were performed.

Results:

a total of 60 adolescents (G1) and 68 adults (G2) were evaluated. The percentage of vitamin D inadequacy was observed in 90% in G1 and 79.4% in G2. There was a negative and significant correlation of BMI with the values of 25(OH)D in the group of adults (r = -0.244; p = 0.045). Individuals with inadequacy of vitamin D showed higher values of CRP in both groups (p = 0.000). HOMA-IR showed a negative correlation with 25(OH)D in G1 (r = -0.832; p = 0.000) and G2 (r = -0.589; p = 0.000). The inadequacy of this vitamin showed association with high total cholesterol in G1 (p = 0.029) and higher values of LDL-c in G2 (p = 0.003).

Conclusion:

high prevalence of deficiency and insufficiency of vitamin D were observed, associated with metabolic changes both in obese adults and adolescents. It is necessary to develop strategies for the prevention and control of obesity and vitamin D deficiency.

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Introducción:

el aumento de la deficiencia de vitamina D se produce junto con la obesidad y se ha observado la asociación entre estas condiciones.

Objetivo:

evaluar el estado nutricional de la vitamina D y el perfil metabólico en adolescentes y adultos con obesidad, así como la relación entre las complicaciones derivadas de una clase severa de obesidad con el estado nutricional de vitamina D, y comparar las diferencias entre estos grupos.

Métodos:

estudio comparativo observacional. La población comprende adolescentes y adultos con obesidad severa. Se midieron la circunferencia de la cintura (CC) y el índice de masa corporal (IMC). Se realizaron análisis de vitamina D (25(OH)D), perfil lipídico, proteína C-reactiva (PCR), glucosa en sangre, insulinemia en ayunas, sensibilidad a la insulina, presión arterial y diagnósticos de enfermedad del hígado graso no alcohólico y síndrome metabólico (MS).

Resultados:

se evaluaron 60 adolescentes (G1) y 68 adultos (G2). El porcentaje de insuficiencia de vitamina D se observó en un 90% en G1 y un 79,4% en G2. Hubo una correlación negativa y significativa del IMC con los valores de 25(OH)D en el grupo de adultos (r = -0,244, p = 0,045). Las personas con insuficiencia de vitamina D mostraron valores más altos de PCR en ambos grupos (p = 0,000). HOMA-IR mostró una correlación negativa con 25(OH)D en G1 (r = -0,832, p = 0,000) y G2 (r = -0,589, p = 0,000). La insuficiencia de esta vitamina mostró asociación con colesterol total alto en G1 (p = 0,029) y valores más altos de c-LDL en G2 (p = 0,003).

Conclusión:

se observó alta prevalencia de deficiencia e insuficiencia de vitamina D, asociada a cambios metabólicos tanto en adultos obesos como en adolescentes. Es necesario desarrollar estrategias para la prevención y el control de la obesidad y la deficiencia de vitamina D.

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