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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

ARANTES, Suzana Souza; SILVA JR, João Manoel; AGUILAR-NASCIMENTO, José Eduardo de    DOCK-NASCIMENTO, Diana Borges. Effects of intravenous fluid overload on caloric and protein deficit in critically ill patients. []. , 35, 5, pp.1017-1023.   20--2020. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.1839.

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Introduction:

intravenous fluid overload may lead to dysmotility that may impair early enteral nutrition delivery in critically ill patients.

Objectives:

this study aimed to compare the volume of intravenous fluids (IF) with the occurrence of caloric and protein deficits in Intensive Care Unit (ICU) patients.

Methods:

this cohort study included critically ill patients with mechanical ventilation and receiving early enteral nutrition (target: 25-30 kcal/kg/day and 1.25-2.0 g of protein/kg/day). Over the first five days the volume of IF infused and caloric/protein deficits were calculated.

Results:

eighty-six critically ill patients (SAPS III score: 62 ± 10) with a mean age of 68 (18-91) years were enrolled. Patients received a median of 2,969 (920-5,960) ml/day of IF, which corresponded to a median of 41.6 (17.0-88.2) ml/kg/day and 10.7 (3.31-21.45) g of sodium/day. All patients had a caloric deficit (mean: 1,812 ± 850 kcal over five days) and in 23 (27%) this deficit exceeded 480 kcal/day. The mean protein deficit was 94.6 ± 5.9 g over five days, and 34 patients (40%) had more than 20 g of deficit/day. Patients with caloric deficit greater than 480 kcal/day received approximately 1.5 l of IF and 10 g of NaCl more than the other patients. Similarly, patients with protein deficit greater than 20 g/day received approximately 3 l of IF and 25 g of NaCl more than the other patients. Mortality was greater in patients with critical protein deficit (69% vs 41.1%; p = 0.01).

Conclusion:

in critically ill patients receiving enteral nutrition, the volume of intravenous fluids infused affected nutrition delivery and increased caloric and protein deficits.

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Introducción:

la sobrecarga de líquidos por vía intravenosa puede provocar dismotilidad que puede afectar el suministro de nutrición enteral temprana en pacientes críticos.

Objetivos:

este estudio tuvo como objetivo comparar el volumen de líquidos por vía intravenosa (IF) con la aparición de déficit calórico y proteico en pacientes de la Unidad de Cuidados Intensivos (UCI).

Métodos:

este estudio de cohorte incluyó a pacientes críticamente enfermos con ventilación mecánica que recibían nutrición enteral temprana (target: 25-30 kcal/kg/día y 1,25-2,0 g de proteína/kg/día. Durante los primeros cinco días calculamos el volumen de IF y el déficit calórico/proteico.

Resultados:

ochenta y seis pacientes críticamente enfermos (SAPS III: 62 ± 10) con una edad media de 68 (18-91) años fueron estudiados. Los pacientes recibieron una mediana de 2.969 (920-5.960) ml/día de IF, que correspondió a una mediana de 41,6 (17,0-88,2) ml/kg/día y a 10,7 (3,31-21,45) g de sodio/día. Todos los pacientes tenían déficit calórico (media: 1.812 ± 850 kcal en cinco días) y en 23 (27%) este déficit excedía las 480 kcal/día. El déficit medio de proteínas fue de 94,6 ± 5,9 g en cinco días y 34 pacientes (40%) tuvieron más de 20 g de déficit/día. Los pacientes con un déficit calórico superior a 480 kcal/día recibieron aproximadamente 1,5 l de IF y 10 g de NaCl más que los otros pacientes. De forma similar, los pacientes con un déficit de proteínas mayor de 20 g/día recibieron aproximadamente 3 l de IF y 25 g de NaCl más que los otros pacientes. La mortalidad fue mayor en pacientes con déficit proteico crítico (69% vs. 41,1%; p = 0,01).

Conclusión:

en pacientes críticamente enfermos que reciben nutrición enteral, el volumen de líquidos intravenosos infundidos afecta el suministro de nutrición y aumenta el déficit de calorías y proteínas.

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