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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

ARGOLO, Dayane et al. Poor dietary intake and low nutritional knowledge in adolescent and adult competitive athletes: a warning to table tennis players. []. , 35, 5, pp.1124-1130.   20--2020. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.1793.

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Introduction:

an evaluation of an athlete's dietary intake may help to understand the dietary inadequacies that are found in athletes and how other factors, such as nutritional knowledge and age, might also influence their food behavior.

Objective:

to evaluate and compare the dietary intake and the nutrition knowledge between adult and adolescent table tennis players.

Method:

forty-two competitive athletes (25 adolescents and 17 adults) responded to two non-consecutive 24-hour recalls and a validated nutritional knowledge questionnaire. Numerical and categorical variables were compared between groups by using independent-sample Student's t-tests and Pearson's Chi-square test, respectively.

Results:

the adolescents showed lower intakes and higher inadequacies in the ingestion of micronutrients (p < 0.05). Most of the adolescents rated their dietary quality as excellent/good, while a higher prevalence of the adults rated their dietary quality as being poor/very poor (p < 0.05). The nutritional information sources that were most used by the adolescents and the adults were their parents and the internet, respectively. The between-group analyses showed that the adults had a higher nutrition knowledge than the adolescents (p < 0.05).

Conclusions:

the athletes showed poor dietary habits, low levels of nutritional knowledge, as well as the use of low quality nutritional information sources. The adolescents showed a higher prevalence of nutrient inadequacies, lower nutritional knowledge levels, as well as a worse self-perception of dietary quality than the adults.

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Introducción:

una evaluación de la ingesta alimentaria de atletas puede ayudar a entender las principales inadecuaciones en la dieta y cómo otros factores como el conocimiento sobre alimentación y la edad pueden también influenciar en sus comportamientos alimentarios.

Objetivo:

evaluar y comparar la ingesta alimentaria y el conocimiento sobre nutrición entre jugadores de tenis de mesa adultos y adolescentes.

Métodos:

cuarenta y dos atletas de competición (25 adolescentes y 17 adultos) respondieron dos recordatorios de 24 horas de días no consecutivos y un cuestionario validado de conocimiento sobre nutrición. Las variables numéricas y categóricas se compararon entre los grupos mediante el uso de pruebas t de Student para muestras independientes y la prueba de Chi-cuadrado de Pearson, respectivamente.

Resultados:

los adolescentes mostraron menor consumo y mayor inadecuación en la ingestión de micronutrientes (p < 0,05). La mayoría de los adolescentes clasificaron su dieta como excelente/buena, mientras que la mayoría de los adultos clasificaron la calidad de su dieta como baja/muy baja (p < 0,05). Las fuentes de información nutricional más utilizadas por adolescentes y adultos fueron sus padres e internet, respectivamente. El análisis de las interacciones grupales mostró que los adultos tuvieron mejor conocimiento sobre nutrición que los adolescentes (p < 0,05).

Conclusión:

los atletas mostraron hábitos alimentarios inadecuados, bajo conocimiento sobre nutrición y utilización de fuentes de información sobre nutrición de baja calidad. Los adolescentes tuvieron mayor prevalencia de ingesta inadecuada de nutrientes, menor conocimiento sobre nutrición y una peor percepción de la calidad de su dieta en comparación con los adultos.

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