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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

PAES-SILVA, Rebecca Peixoto et al. Prevalence and factors associated with fat-soluble vitamin deficiency in adolescents. []. , 35, 5, pp.1153-1162.   20--2020. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.1785.

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Background:

fat-soluble vitamin deficiency may be a health problem not recognized in children and adolescents.

Objective:

to estimate the prevalence and factors associated with the deficiency of vitamins A, D and E among adolescent students from Northeastern Brazil.

Methods:

transversal study with adolescents aged 12 to 19 of both genders. A questionnaire to collect socioeconomic and lifestyle data and food intake was applied to adolescents. Then, an anthropometric evaluation and a blood sampling were performed to analyze serum concentrations of retinol, β-carotene, α -tocopherol and 25-hydroxy vitamin D (25[OH]D).

Results:

the intake of vitamins A (50.3%), E (94.0%) and D (99.8%), as well as α-tocopherol (88.1%), α-carotene (74.1%), 25(OH)D (50.9%) and retinol (46.6%) serum levels were mostly deficient/insufficient. An increased risk of α-tocopherol deficiency was observed in girls (PR = 1.11) and an increased risk of 25(OH)D deficiency was observed in boys (PR = 1.41). An increased likelihood of β-carotene (PR = 1.14) and 25(OH)D (PR = 1.38) insufficiency was observed in overweight individuals.

Conclusions:

the adolescents had a deficit in the intake and in serum levels of fat-soluble vitamins. The greatest risk of inadequacy was associated with gender and weight excess. However, the behavior of fat-soluble vitamins in adolescents needs further research.

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Introducción:

la deficiencia de vitaminas liposolubles puede ser un problema de salud no reconocido en niños y adolescentes.

Objetivo:

estimar la prevalencia y los factores asociados a la deficiencia de las vitaminas A, D y E entre adolescentes escolares del nordeste de Brasil.

Métodos:

estudio transversal con adolescentes de 12 a 19 años de ambos sexos. Se utilizó un cuestionario para la recolección de datos socioeconómicos, de estilo de vida y de consumo alimentario de los adolescentes. A continuación, se realizó la evaluación antropométrica y la recolección de sangre para el análisis de las concentraciones séricas de retinol, β-caroteno, α-tocoferol y 25-hidroxivitamina D (25[OH]D).

Resultados:

la ingesta de vitaminas A (50,3%), E (94,0%) y D (99,8%), así como los niveles séricos del α -tocoferol (88,1%), β-caroteno (74,1%), 25(OH)D (50,9%) y retinol (46,6%) se presentaron en su mayoría deficientes/insuficientes. Se observó un mayor riesgo de deficiencia del α-tocoferol en las niñas (RP = 1,11), y mayor riesgo de insuficiencia de 25(OH)D en los niños (RP = 1,41), así como mayor probabilidad de insuficiencia del β -caroteno (RP = 1,14) y 25(OH)D (RP = 1,38) en el exceso de peso.

Conclusiones:

los adolescentes presentaron déficit en el consumo y en los niveles séricos de las vitaminas liposolubles. El mayor riesgo de inadecuación estuvo asociado al sexo y el exceso de peso, sin embargo el comportamiento de las vitaminas liposolubles en los adolescentes necesita una mayor investigación.

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