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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

GEORGIADIS-LEWANDOWSKI, Cláudia et al. Nutritional aspects in allogeneic hematopoietic stem cell transplantation in children and adolescents in a tertiary hospital. []. , 36, 1, pp.20-24.   26--2021. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.2050.

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Introduction:

during hematopoietic stem cell transplantation (HSCT) some factors may impact on the patient's nutritional status (NS). Conditioning regimen, as well as signs and symptoms of the gastrointestinal tract, can negatively influence on oral food intake. Patients may require the use of complementary nutritional therapies aiming at an adequate caloric intake with the objective of avoiding decreasing in NS.

Objective:

the study aims to describe the nutritional aspects relevant to the maintenance of NS during hospitalization of children and adolescents undergoing HSCT at a tertiary hospital.

Method:

a retrospective study with a review of medical records of patients undergoing HSCT, aged between 0 and 19 years of age (incomplete) between January 2009 and December 2014. Data were collected regarding food intake, nutritional therapies used, and clinical signs and symptoms in six times: hospitalization, D0 (day of cell infusion), D+7, D+14, D+21 and D+28.

Results:

sixty-three patients were evaluated, being 56% males, with a median age of ten years. At the time of hospitalization, 100% of patients had their energy needs met by mouth, decreasing from D0 (about 30%), with more prevalent use of parental nutritional and enteral nutrition from D+7. Loss of appetite, mucositis and nausea were the most frequent signs and symptoms. From D+21 it was possible to observe an increase in caloric intake by mouth.

Conclusion:

patients showed decreased food intake throughout hospitalization. However, it has been shown that the prescription of complementary nutritional therapies has reduced the impact of weight loss.

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Introducción:

durante el trasplante de células madre hematopoyéticas (TCMH) algunos factores pueden influir en el estado nutricional (EN) del paciente. El régimen de acondicionamiento, así como los signos y síntomas del tracto gastrointestinal, pueden influir negativamente en la ingesta oral de alimentos. Los pacientes pueden requerir el uso de terapias nutricionales complementarias dirigidas a una ingesta calórica adecuada con el objetivo de evitar el deterioro del EN.

Objetivo:

el estudio tiene como objetivo describir los aspectos nutricionales relevantes para el mantenimiento del EN durante la hospitalización de niños y adolescentes sometidos al TCMH en un hospital terciario.

Método:

un estudio retrospectivo con una revisión de los registros médicos de los pacientes sometidos al TCMH, con edades comprendidas entre 0 y 19 años (incompletos) entre enero de 2009 y diciembre de 2014. Se recopilaron datos sobre la ingesta de alimentos, las terapias nutricionales utilizadas y los signos y síntomas clínicos en seis tiempos: hospitalización, D0 (día de infusión celular), D+7, D+14, D+21 y D+28.

Resultados:

se evaluaron sesenta y tres pacientes, siendo 56% del sexo masculino, con una edad media de diez años. En el momento de la hospitalización 100% de los pacientes cubrían sus necesidades energéticas con la alimentación oral, disminuyendo en el D0 (alrededor del 30%), con un uso más prevalente de nutrición enteral y parenteral en el D+7. La inapetencia, mucositis y náuseas fueron los signos y síntomas más frecuentes. Desde el D+21 fue posible observar un aumento en la ingesta calórica por vía oral.

Conclusión:

los pacientes mostraron una disminución en la ingesta de alimentos durante la hospitalización. Sin embargo, se ha demostrado que la prescripción de terapias nutricionales complementarias ha reducido el impacto de la pérdida de peso.

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