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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

YILDIRAN, Hilal    MEHMET-MERCANLIGIL, Seyit. Does increasing meal frequency improve weight loss and some biochemical parameters in overweight/obese females?. []. , 36, 1, pp.66-72.   26--2021. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.2191.

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Introduction:

despite the positive effects of frequent meals on obesity treatment, there have been no definite conclusions on the matter.

Objective:

the aim of this study is to determine the effects of different meal frequencies on weight loss, body composition and some biochemical parameters of overweight or obese females.

Methods:

sixty-five adult overweight or obese females were recruited from the Endocrine Department of Ankara Gülhane Education and Research Hospital. Individualistic weight-loss diet programs were implemented (three meals/day for one group and six meals/day for the other group) with a three-month follow-up. Anthropometric measurements and 24-hour dietary records were taken for each week during the study period. Some biochemical parameters (lipid profile, fasting blood glucose, fasting insulin) were analyzed at the beginning and at the end of the study.

Results:

forty-three participants finished the study period. Body weight, body mass index, fat mass (kg), fat mass percentage (%), and waist circumference (cm) decreased significantly in both groups (p < 0.05), while fat free mass (kg) and body water (l) did not change significantly (p > 0.05). Only serum fasting insulin levels decreased significantly in the six meals/day group (p < 0.05). Whatever the differences between the initial and final values of body weight, body composition, and biochemical parameters, they were similar between the groups (p > 0.05). Only the decrease in fasting insulin levels in the six-meal group was found higher than that of the three-meal group.

Conclusion:

in conclusion, body weight, body composition, and lipid profiling are not affected by the number of meals when weight-loss diets are prepared with adequate energy restrictions and sufficient and balanced nutrition.

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Introducción:

a pesar de los efectos positivos de realizar comidas frecuentes en el tratamiento de la obesidad, no existen conclusiones definitivas al respecto.

Objetivo:

el objetivo de este estudio es determinar los efectos de diferentes frecuencias de comidas en la pérdida de peso, la composición corporal y algunos parámetros bioquímicos en mujeres con sobrepeso u obesas.

Métodos:

sesenta y cinco adultas con sobrepeso u obesidad fueron reclutadas procedentes del Departamento de Endocrinología del Hospital de Educación e Investigación de Ankara Gülhane. Se implementaron programas individuales de dieta para perder peso: tres comidas/día para un grupo y seis comidas/día para el otro grupo, con un seguimiento de tres meses. Se tomaron medidas antropométricas y registros dietéticos de 24 horas cada semana durante el periodo de estudio y se analizaron algunos parámetros bioquímicos (perfil lipídico, glucemia en ayunas, insulina en ayunas) al comienzo y al final del estudio.

Resultados:

cuarenta y tres participantes terminaron el periodo de estudio. El peso corporal, el índice de masa corpora l a masa grasa (kg), el porcentaje de masa grasa (%) y la circunferencia de la cintura (cm) disminuyeron significativamente en ambos grupos (p < 0,05), mientras que la masa libre de grasa (kg) y el agua corporal (l) no cambiaron significativamente (p > 0,05). Solo los niveles séricos de insulina en ayunas disminuyeron significativamente en el grupo de seis comidas/día (p < 0,05). Cualesquiera que sean las diferencias entre los valores inicial y final del peso corporal, la composición corporal y los parámetros bioquímicos fueron similares entre los grupos (p > 0,05). Solo la disminución de los niveles de insulina en ayunas en el grupo de seis comidas fue más alta que en el grupo de tres comidas.

Conclusión:

en conclusión, el peso corporal, la composición corporal y el perfil lipídico no se ven afectados por la cantidad de comidas cuando las dietas para perder peso se preparan con las restricciones de energía adecuadas y una nutrición suficiente y equilibrada.

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