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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

SAMANIEGO-VAESKEN, Mª de Lourdes; PARTEARROYO, Teresa    VARELA-MOREIRAS, Gregorio. Low and no calorie sweeteners, diet and health: an updated overview. []. , 37, spe2, pp.24-27.   28--2020. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.03352.

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Introduction:

currently, there is a great deal of controversy surrounding the potential health benefits and risks associated with the use of low and/or no calorie sweeteners (LNCS).

Objective:

in the present work, the objective was to briefly address the current role of LNCS consumption in the diet and its effects on health.

Methods:

a brief narrative review of the most recent studies and policies available was carried out.

Results:

a limited number of representative studies on the consumption of LNCS and their effect on health are presently available. However, these mostly indicate that the consumption of LNCS can be a useful tool along with other nutritional strategies in the treatment of overweight, obesity, diabetes and the prevention of caries when used appropriately in the context of a balanced diet and physical activity. Still, it is necessary to be cautious with the consumption of certain sweeteners since the effects of LNCS on the intestinal microbiota or its effect on premature deliveries, among others, have not been fully elucidated.

Conclusions:

it is essential to carry out further studies in order to clarify/establish the safety and value of sweeteners as food ingredients/additives in the medium/long term, in a model of increasing consumption as a consequence of the reformulation of many foods.

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Introducción:

en la actualidad, existe una gran controversia en torno a los beneficios y riesgos potenciales asociados al uso de los edulcorantes bajos en/o sin calorías (LNCS) en el modelo alimentario y su repercusión en la salud.

Objetivo:

en el presente trabajo, el objetivo fue abordar brevemente el papel actual del consumo de LNCS y sus efectos en la dieta y salud.

Métodos:

se llevó a cabo una revisión narrativa de los estudios más recientes disponibles.

Resultados:

se observa un número limitado de estudios representativos sobre el consumo de LNCS y su efecto en la dieta y la salud. No obstante, los estudios disponibles indican que su consumo puede constituir una herramienta útil junto con otras estrategias nutricionales en el tratamiento del sobrepeso, la obesidad, la diabetes y la prevención de las caries cuando se utilizan adecuadamente en el contexto de una dieta equilibrada y ejercicio. Sin embargo, hay que aplicar el principio de precaución con el consumo de ciertos edulcorantes, ya que los efectos de los LNCS en la microbiota intestinal o su efecto en los partos prematuros, entre otros, no han sido completamente dilucidados.

Conclusiones:

resulta imprescindible realizar más estudios para poder aclarar/establecer la seguridad de los edulcorantes como ingredientes/aditivos alimentarios a medio/largo plazo, en un modelo de potencial consumo creciente como consecuencia de la emergente reformulación de muchos alimentos.

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