Nutrición Hospitalaria
ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611
LOPEZ-GIL, José Francisco; REIS GAYA, Anelise; DUARTE JUNIOR, Miguel Angelo dos Santos YUSTE LUCAS, Juan Luis. Meeting international screen-time guidelines is associated with healthy dietary patterns in Spanish schoolchildren. []. , 37, 6, pp.1123-1129. 08--2021. ISSN 1699-5198. https://dx.doi.org/10.20960/nh.03229.
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Objective:
the aim of this research was to explore the relationship between dietary pattern habits and compliance with screen-time guidelines in Spanish schoolchildren.
Material and methods:
a cross-sectional and associative study was performed in a total of 370 schoolchildren (44.9 % girls) aged 6-13 (8.7 ± 1.8) years.
Results:
for boys, those who did not meet these guidelines presented lower chances of eating vegetables regularly (OR = 0.50; 95 % CI = 0.28-0.89) or more than once a day (OR = 0.43; 95 % CI = 0.22-0.85). In girls, it was observed that those who did not meet the guidelines presented a lower probability of eating one piece of fruit (OR = 0.43; 95 % CI = 0.19-0.99) as well as a second piece (OR = 0.22; 95 % CI = 0.22-0.81), vegetables more than once a day (OR = 0.39; 95 % CI = 0.19-0.80), fish (at least 2-3 times/week) (OR = 0.40; 95 % CI = 0.20-0.78) and nuts (at least 2 or 3 times per week) (OR = 0.46; 95 % = 0.24-0.87).
Conclusion:
some healthy eating patterns, such as the consumption of fruits and vegetables, appeared to be more prevalent in those children who met the international screen-time guidelines.
Objetivo:
el objetivo de esta investigación fue explorar la relación entre los hábitos de alimentación y el cumplimiento de las recomendaciones de tiempo de pantalla en escolares españoles.
Material y métodos:
se realizó un estudio transversal y asociativo con un total de 370 escolares (44,9 % niñas) de 6 a 13 años (8,7 ± 1,8).
Resultados:
en los niños, aquellos que no cumplían con las recomendaciones presentaron menos probabilidades de comer verduras regularmente (OR = 0,50; IC 95 % = 0,28-0,89) y de ingerirlas más de una vez al día (OR = 0,43; IC 95 % = 0,22-0,85). En las niñas se observó que las que no cumplían las recomendaciones presentaban una menor probabilidad de comer una pieza de fruta (OR = 0,43; IC 95 % = 0,19-0,99) así como una segunda pieza (OR = 0,22; IC 95 % = 0,22-0,81), verduras más de una vez al día (OR = 0,39; IC 95 % = 0,19-0,80), pescado (al menos 2-3 veces por semana) (OR = 0,40; IC 95 % = 0,20-0,78) y frutos secos (al menos 2 o 3 veces por semana) (OR = 0,46; IC 95 % = 0,24-0,87).
Conclusión:
algunos patrones de alimentación saludable, como el consumo de frutas y verduras, parecen ser más prevalentes en los niños que cumplen con las recomendaciones internacionales de tiempo de pantalla.
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