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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

PALACIOS, Cristina et al. Associations between vitamin D levels and glucose metabolism markers among pregnant women and their infants in Puerto Rico. []. , 38, 6, pp.1224-1231.   07--2022. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.03600.

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Objectives:

low vitamin D during pregnancy is common and could adversely affect health outcomes. This study evaluated vitamin D status during pregnancy and early in life, and its association with glucose metabolism.

Methods:

maternal serum 25(OH)D, glucose, and insulin levels were measured longitudinally during pregnancy in Hispanic women with overweight/obesity (n = 31) and their infants at birth and 4 months.

Results:

insulin and HOMA-IR levels were higher among women with vitamin D below adequate levels compared to those with adequate levels in pregnancy (p < 0.05). Late in pregnancy, as vitamin D increased by one unit (ng/mL), insulin decreased by 0.44 units and HOMA-IR by 0.09 units. Maternal vitamin D late in pregnancy was correlated with infant vitamin D levels at birth (r = 0.89; p < 0.01) and 4 months (r = 0.9; p = 0.04), and with glucose (r = 0.79; p = 0.03) and insulin (r = 0.83; p = 0.04) at 4 months.

Conclusion:

maternal vitamin D status was associated with maternal and infant glucose metabolism in this sample.

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Objetivos:

un bajo nivel de vitamina D durante el embarazo es común y puede tener consecuencias adversas en la salud. Este estudio evaluó el nivel de vitamina D en mujeres embarazadas y sus bebés, así como su asociación con los marcadores de glucosa.

Métodos:

los niveles séricos de 25(OH)D, glucosa e insulina se midieron longitudinalmente en mujeres embarazadas hispanoamericanas con sobrepeso/obesidad (n = 31) y en sus bebés, desde el nacimiento hasta los 4 meses de edad, en Puerto Rico.

Resultados:

los niveles maternos de insulina y HOMA-IR eran mayores en las mujeres con niveles de vitamina D por debajo de lo considerado adecuado, comparado con aquellas con niveles adecuados durante todo el embarazo (p < 0,05). Al final del embarazo, a medida que los niveles de vitamina D aumentaron, por cada unidad (ng/mL) de aumento, la insulina disminuyo en 0,44 unidades y el HOMA-IR en 0,09 unidades. El nivel de vitamina D al final del embarazo se correlacionó con los niveles del bebé al nacer (r = 0,89; p < 0,01) y a los 4 meses (r = 0,9; p = 0,04), y con los niveles de glucosa (r = 0,79; p = 0,03) e insulina (r = 0,83; p = 0,04) a los 4 meses.

Conclusión:

el nivel materno de vitamina D se asoció con los marcadores maternos e infantiles de glucosa en esta muestra.

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