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Nutrición Hospitalaria

 ISSN 1699-5198 ISSN 0212-1611

JIANG, Mei; SUN, Meng; ZHANG, Xuan    LI, Ruijian. Nutritional status and its association with in-hospital major adverse cardiac events in patients with severe heart failure: a prospective study. []. , 39, 2, pp.256-265.   09--2022. ISSN 1699-5198.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.03846.

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Objectives:

this study aimed to evaluate the relationship of Nutritional Risk Screening 2002 (NRS2002) and in-hospital major adverse cardiac events (MACE) in patients with severe heart failure.

Methods:

an observational study was conducted at the emergency intensive care units (EICU) of Shandong University Qilu Hospital from January 2017 to December 2019. Nutritional screening and assessment were performed at the time of admission to hospital with the NRS2002.

Results:

of the 209 patients included, 16 cases (7.66 %) were not at nutritional risk, and 193 cases (92.34 %) were at risk. Among them, 12 cases (5.74 %) were malnourished, 38 cases (18.18 %) were at high nutritional risk, and 115 cases (55.02 %) were overweight and obese. The differences in prealbumin (PA) and N-terminal B-type natriuretic peptide precursor (NT-proBNP) between the 2 groups were statistically signific ant (p < 0.05). A total of 134 cases (64.12 %) received nutrition treatment support, of which 39 cases (29.10 %) received enteral nutrition (EN), 77 cases (57.46 %) parenteral nutrition, and 18 cases (13.43 %) enteral nutrition combined with parenteral nutrition (EN + SPN) support treatment. In all, 31 cases (54.39 %) reached 100 % of the target dose. Patients in the EN and EN + SPN groups had 37 MACE (64.91 %) and 31 enteral nutrition complications (54.39 %), with differences between the 3 groups being statistically significant (p < 0.05).

Conclusion:

the nutritional risk of patients with severe heart failure is high, and age and heart function are positively correlated with nutritional risk. The complications rate of patients with high nutritional risk is significantly higher than in those with low risk; the higher the nutritional risk, the higher the hospital mortality rate — that is, nutritional risk affects disease outcome.

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Objetivos:

este estudio tuvo como objetivo evaluar la relación del Nutritional Risk Screening 2002 (NRS2002) con los eventos cardiacos adversos mayores intrahospitalarios (MACE) en pacientes con insuficiencia cardiaca grave.

Métodos:

se realizó un estudio observacional en las unidades de cuidados intensivos de emergencia (UCIE) del Hospital Qilu de la Universidad de Shandong desde enero de 2017 a diciembre de 2019. Se realizaron un cribado y una evaluación nutricional en el momento del ingreso hospitalario con el NRS2002.

Resultados:

de los 209 pacientes incluidos, 16 casos (7,66 %) no tenían riesgo nutricional y 193 casos (92,34 %) sí lo tenían. Entre ellos, 12 casos (5,74 %) estaban desnutridos, 38 casos (18,18 %) tenían un alto riesgo nutricional y 115 casos (55,02 %) tenían sobrepeso u obesidad. Las diferencias de prealbúmina (PA) y precursor del péptido natriurético de tipo B N-terminal (NT-proBNP) entre los 2 grupos fueron estadísticamente significativas (p < 0,05). En total, 134 casos (64,12 %) recibieron soporte de tratamiento nutricional, de los que 39 casos (29,10 %) recibieron nutrición enteral (NE), 77 casos (57,46 %) nutrición parenteral y 18 casos (13,43 %) nutrición enteral combinada con nutrición parenteral (NE + SPN) como tratamiento de apoyo. Treinta y un casos (54,39 %) alcanzaron la dosis objetivo al 100 %. Los pacientes de los grupos EN y EN + SPN tuvieron 37 MACE (64,91 %) y 31 complicaciones de la nutrición enteral (54,39 %), siendo la diferencia entre los 3 grupos estadísticamente significativa (p < 0,05).

Conclusiones:

el riesgo nutricional de los pacientes con insuficiencia cardíaca grave es alto; la edad y la función cardiaca se correlacionan positivamente con el riesgo nutricional. La complicación de los pacientes con alto riesgo nutricional es significativamente mayor que la de los de bajo riesgo; cuanto mayor es el riesgo nutricional, mayor es la tasa de mortalidad hospitalaria, es decir, el riesgo nutricional afecta el resultado de la enfermedad.

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